Fot. Pixabay.com
Według takich organizacji, jak Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki (dawne Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków) oraz Dietetycy Kanady, różne produkty roślinne spożywane w ramach diety wegetariańskiej i wegańskiej dostarczają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich ilościach i proporcjach. Raport amerykańskiej Rady ds. Żywności i Żywienia Instytutu Medycyny z 2005 roku potwierdza również, że „diety wegetariańskie i wegańskie, które zawierają dopełniające się białka roślinne, dostarczają białko o takiej samej jakości jak białko zwierzęce”, dlatego większość wegan i wegetarian nie wymaga szczególnego komponowania posiłków w celu dostarczenia odpowiedniej jakości białka, pod warunkiem że w swojej diecie spożywają urozmaicone produkty roślinne pokrywające zapotrzebowanie energetyczne, czyli ziarna zbóż, rośliny strączkowe, owoce i warzywa – w przypadku wegan, a w przypadku wegetarian – dodatkowo nabiał.
Wyjątkiem od tej zasady są młodsze dzieci, którym zaleca się spożywanie różnorodnych produktów roślinnych będących źródłem białka (takich jak kasze, pieczywo oraz rośliny strączkowe) w jednym posiłku lub w odstępie czasu krótszym niż 6 godzin. U starszych dzieci i dorosłych nie ma potrzeby łączenia różnych grup produktów w jednym posiłku, choć w zwyczajowej diecie takie łączenie automatycznie występuje. (marzec 2014 nowe)
Piśmiennictwo:
Craig W., Mangels A.: American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J. Am. Diet. Assoc., 2009; 109 (7): 1266–1282
Institute of Medicine, Food and Nutrition Board: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids. Washington D.C. National Academy Press, 2005: 662