Jakie produkty z polskiej kuchni (pieczywo, kasze, ryż, ziemniaki, makaron) należy łączyć, aby zapewnić pełnowartościowe białko w posiłkach wegetariańskich i wegańskich?

Jakie produkty z polskiej kuchni (pieczywo, kasze, ryż, ziemniaki, makaron) należy łączyć, aby zapewnić pełnowartościowe białko w posiłkach wegetariańskich i wegańskich?Oceń:
(3.00/5 z 3 ocen)
mgr Małgorzata Desmond
Klinika Pediatrii i Żywienia Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie
mp.pl/pytania/pediatria
Białko w posiłkach wegetariańskich i wegańskich
Fot. Pixabay.com

Według takich organizacji, jak Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki (dawne Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków) oraz Dietetycy Kanady, różne produkty roślinne spożywane w ramach diety wegetariańskiej i wegańskiej dostarczają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich ilościach i proporcjach. Raport amerykańskiej Rady ds. Żywności i Żywienia Instytutu Medycyny z 2005 roku potwierdza również, że „diety wegetariańskie i wegańskie, które zawierają dopełniające się białka roślinne, dostarczają białko o takiej samej jakości jak białko zwierzęce”, dlatego większość wegan i wegetarian nie wymaga szczególnego komponowania posiłków w celu dostarczenia odpowiedniej jakości białka, pod warunkiem że w swojej diecie spożywają urozmaicone produkty roślinne pokrywające zapotrzebowanie energetyczne, czyli ziarna zbóż, rośliny strączkowe, owoce i warzywa – w przypadku wegan, a w przypadku wegetarian – dodatkowo nabiał.

Wyjątkiem od tej zasady są młodsze dzieci, którym zaleca się spożywanie różnorodnych produktów roślinnych będących źródłem białka (takich jak kasze, pieczywo oraz rośliny strączkowe) w jednym posiłku lub w odstępie czasu krótszym niż 6 godzin. U starszych dzieci i dorosłych nie ma potrzeby łączenia różnych grup produktów w jednym posiłku, choć w zwyczajowej diecie takie łączenie automatycznie występuje. (marzec 2014 nowe)

Piśmiennictwo:


Craig W., Mangels A.: American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J. Am. Diet. Assoc., 2009; 109 (7): 1266–1282
Institute of Medicine, Food and Nutrition Board: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids. Washington D.C. National Academy Press, 2005: 662
Data utworzenia: 01.06.2016
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies