×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta dla chorego z ciężkim ostrym zapaleniem trzustki

Pytanie nadesłane do redakcji

Jakie dania najlepiej podawać choremu przy ostrym zapaleniu trzustki obrzękowym i martwiczo-krwotocznym?

Odpowiedziała

dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

Dieta jest istotnym elementem leczenia ostrego zapalenia trzustki (OZT).

W łagodnym OZT zwykle wystarczy kilkudniowa dieta zerowa (głodówka), płyny zaś są uzupełniane drogą dożylną (w tym niezbędne składniki odżywcze: aminokwasy, glukoza). Gdy następuje kliniczna poprawa stanu pacjenta oraz zmniejszenie stężenia enzymów trzustkowych i parametrów stanu zapalnego w surowicy krwi, wprowadza się płynną dietę bogatowęglowodanową z dodatkiem niewielkich ilości białka i tłuszczów.

Pacjent po kilku dniach zostaje wypisany do domu, a okres rekonwalescencji zwykle trwa ok. miesiąca. Dieta jest wtedy bardziej restrykcyjna. Należy stosować się do ogólnych zasad zdrowego żywienia: powinno się spożywać 5 posiłków, ale o małej objętości; posiłki powinny być lekko strawne, gotowane w wodzie i na parze, pieczone w folii aluminiowej bez dodatku tłuszczu, nie wolno smażyć i dusić potraw z dodatkiem tłuszczu. Przy przygotowywaniu sosów i zup należy unikać zasmażek i wywarów mięsnych, należy unikać ostrych przypraw, dużej ilości soli. Zaleca się: mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, chude mięso i wędliny.

Obowiązuje całkowity zakaz spożywania jakiegokolwiek alkoholu.

Jeśli powrót do normalnej diety powoduje nawrót dolegliwości, należy przedłużyć stosowane wcześniej ograniczenia dietetyczne. W takich przypadkach warto zasięgnąć fachowej porady dietetyka, zwłaszcza na temat sposobu przygotowywania potraw.

Sytuacja jest całkiem odmienna w postaci OZT o ciężkim przebiegu (postaci martwiczo-krwotocznej).

Pacjent od początku jest nawadniany drogą dożylną, a stopień tego nawadniania jest monitorowany za pomocą mierzenia ośrodkowego ciśnienia żylnego i/lub kontroli ilości oddawania moczu, wskaźników laboratoryjnych (np. hematokrytu).

Najlepszym sposobem odżywiania chorego z ciężkim OZT jest wprowadzenie w ciągu pierwszych 2–3 dni żywienia dojelitowego. Polega ono na podawaniu choremu specjalnych mieszanek (tzw. dieta elementarna) przez zgłębnik założony przez nos do dwunastnicy.

Jeżeli nie można zastosować takiego żywienia, należy wprowadzić, jednak nie na długo, całkowite żywienie pozajelitowe (czyli drogą dożylną).

Piśmiennictwo:

Wielka interna. Gastroenterologia pod red. Prof. Andrzeja Dąbrowskiego.

27.08.2012
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta