Pytanie nadesłane do redakcji
Czy rdza, tj. tlenek żelaza, czy też inne tlenki, jak np. aluminium, czy miedź mają jakiś szkodliwy wpływ na organizm ludzki? Mam naczynia, które są wykonane z rożnych tworzyw, np. żeliwa, gdzie zbiera się czasami rdza, którą zdarza się spożyć… Czy to ma jakiś zły wpływ na organizm? Jaki? Na dobrą sprawę nie powinien mieć, skoro te pierwiastki są również w organizmie…?
Odpowiedział
dr n. med. Ernest Kuchar
specjalista medycyny sportowej
Poradnia Medycyny Sportowej we Wrocławiu
Pytanie jest bardzo ogólne. Wymienił Pan/Pani kilka metali znacznie różniących się toksycznością. Ponieważ pytanie dotyczy naczyń, rozsądne wydaje się zaufanie ich wytwórcom. Zgodnie z polskim prawem przedmioty mające kontakt z żywnością powinny mieć odpowiednie atesty potwierdzające ich bezpieczeństwo. Na plastykowych pojemnikach można łatwo odczytać odpowiednie oznaczenie, umieszczone zwykle na spodzie.
Z wymienionych przez Pana/Panią metali najbardziej toksyczna jest miedź.
Miedź występuje powszechnie w wielu organizmach roślinnych i zwierzęcych jako mikroelement niezbędny dla życia, dlatego jej niedobór powoduje objawy chorobowe. W organizmie człowieka miedź pełni rolę aktywatora licznych enzymów. Potrzebna jest np. do syntezy hemoglobiny i jest kofaktorem dysmutazy nadtlenkowej, enzymu o działaniu przeciwutleniającym, chroniącym przed wolnymi rodnikami („zmiatacz wolnych rodników”) Z kolei nadmiar miedzi jest toksyczny. Pierwszymi objawami są zwykle zaburzenia pokarmowe i uszkodzenie wątroby. Opisywano zatrucia niemowląt wywołane przez spożywanie wody pitnej dostarczanej miedzianą instalacją wodociągową.
Szacuje się, że bezpieczne dzienne spożycie miedzi wynosi do 2–3 mg, sporadycznie do 10 mg na dzień (dawki dla dorosłych). Dawka śmiertelna miedzi wynosi >10 gramów miedzi w postaci rozpuszczalnych w wodzie soli. Tlenki metali zwykle źle rozpuszczają się w wodzie i dlatego są mało toksyczne. Tlenek glinu (aluminium) może być szkodliwy tylko przy długotrwałym narażeniu na jego pyły – wówczas prowadzi do rozwoju zwłóknienia płuc. Tlenek miedzi jest używany w ogrodnictwie jako środek grzybobójczy i jego stosowanie uważa się za bezpieczne. Tlenek żelaza jest bardzo mało toksyczny, był stosowany w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza.
Tabela. Toksyczność wybranych tlenków metali na podstawie Toxnet | |||||
---|---|---|---|---|---|
Organizm | Rodzaj wskaźnika | Droga podania | Tlenek metalu | Zgłoszona dawka | Źródło |
szczur | LDLo | dotchawicza | tlenek miedzi | 278 mg/kg | Toksikologiya Novykh Promyshlennykh Khimicheskikh Veshchestv. Toxicology of New Industrial Chemical Substances. For English translation, see TNICS*. Vol. 11, Pg. 47, 1969. |
pies | LDLo | podskórna | tlenek żelaza | 30 mg/kg | "Abdernalden's Handbuch der Biologischen Arbeitsmethoden." Vol. 4, Pg. 1289, 1935. |
szczur | LD50 | doustna | tlenek żelaza | > 10,000 mg/kg | European Commission, ESIS; IUCLID Dataset, Diiron Trioxide (1309-37-1) p.40 |
LDLo – (lowest lethal dose) najniższa dawka śmiertelna, LD50 (lethal dose 50%) - mediana dawki śmiertelnej |
Piśmiennictwo:
Boyd, Eldon M. and Shanas, M.N. 1963. The Acute Oral Toxicity of Reduced Iron. J. Canad. Med. Assoc. Vol. 89, 171-175.CDC Toxic Substances Portal - Aluminium
CDC Toxic Substances Portal - Copper
Flahive, Dr. Martyn. Nov. 2001. Summary Paper for the Investigation of the Health Effects of Iron, Iron Oxide and Iron Ore Dusts. Discussion Paper and Literature Review