Dieta w schyłkowej niewydolności nerek

Udostępnij: Share
29.11.2012

Pytanie nadesłane do redakcji

Dieta w schyłkowej niewydolności nerek. Jaki rodzaj pieczywa? Podwyższona zawartość fosforanów nieorganicznych, jak ją ograniczyć?

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

Fosfor jest pierwiastkiem szeroko rozpowszechnionym w produktach żywnościowych, w których występuje głównie w formie fosforanów, będących związkami nieorganicznymi. Bardzo dużą zawartością tego składnika (powyżej 250 mg/100 g) charakteryzują się sery podpuszczkowe, kiełbasy suche, wędliny, konserwy rybne i ryby wędzone spożywane z ośćmi oraz orzechy laskowe i włoskie. Bogate w fosfor (zawartość 100–250 mg/100 g) są także świeże ryby, kasza gryczana, ciemne pieczywo, mięso, drób, sery twarogowe, jogurty. Mniejsze ilości fosforu (do 100 mg/100 g) zawierają warzywa, owoce oraz mleko i jasne pieczywo (tab. 1).

Tabela 1. Zróżnicowanie zawartości fosforu w produktach żywnościowych*
niska
<50 mg/100 g
średnia
50–100 mg/100 g
wysoka
100–250 mg/100 g
bardzo wysoka
>250 mg/100 g
gruszki
jabłka
pomarańcze
porzeczki
śliwki
kalafior
kapusta
marchew
pietruszka - korzeń
pomidory
ziemniak
margaryny
masło
mleko spożywcze
kefir
mąka pszenna
mąka żytnia jasna
pieczywo jasne
kasza jęczmienna (gotowana)
groszek zielony
papryka czerwona
pietruszka – liście
kiełbasy, wędzonki
mięsa: wołowe, cielęce, wieprzowe
drób
ryby
jaja
jogurt
ser twarogowy
pieczywo ciemne
kasza gryczana (gotowana)
fasola (gotowana)
groch (gotowany)
soja (gotowana)
kiełbasy suche: kabanosy, krakowska, myśliwska
szynka wołowa
wątroba
konserwy rybne
sery żółte fermentowane
orzechy: laskowe, włoskie
kakao
*Kunachowicz H. i wsp.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych

Dodatkowym źródłem fosforu w produktach spożywczych mogą być fosforany dodawane podczas procesów przetwarzania żywności (pieczywo cukiernicze, napoje typu coca-cola).

Duża zawartość fosforu w diecie (zarówno dodanego w procesach technologicznych, jak i występującego naturalnie w postaci związków fitynowych) może mieć niekorzystny wpływ na przyswajanie innych składników mineralnych, a także prowadzić do zaburzeń sfery hormonalnej, która odpowiada za metabolizm wapnia w organizmie.

Dieta w schyłkowej niewydolności nerek powinna charakteryzować się ograniczeniem spożycia fosforu. Aby to osiągnąć, należy zrezygnować z produktów o dużej zawartości tego pierwiastka. Należy także ograniczyć spożycie, ale nie wykluczać z diety mleka i jego przetworów (kefir, jogurt), ponieważ produkty te stanowią źródło łatwo przyswajalnego wapnia.

Udostępnij: Share

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • Brak aktywności zabija rocznie pół mln Europejczyków
    Brak aktywności fizycznej zabija pół miliona Europejczyków rocznie i kosztuje Europę 80 mld euro - alarmują eksperci. Według badań aż 18 proc. dorosłych Polaków nie jest wystarczająca aktywnych; brak aktywności jest też dużym problemem wśród polskich nastolatków.
  • Pijemy wciąż za mało
    Picie wody zapobiega odwodnieniu, usprawnia pracę jelit, uśmierza ból, pomaga zwalczyć nadmierne łaknienie, nawilża skórę, zapobiega wysuszeniu śluzówki... Jednak rekomendowaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ilość płynów pije jedynie 41 proc. Polek i 22 proc. Polaków.
  • USA - zakaz stosowania tłuszczów typu trans
    Amerykańska agencja ds. żywności i leków (FDA) uznała, że przemysłowe nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są niezdrowe i w ciągu 3 lat muszą zostać wycofane - podał we wtorek internetowy serwis BBC.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Czy warto stosować diety oczyszczające?
    Jak współczesna medycyna odnosi się do tego rodzaju diet? Czy są podstawy medyczne wskazujące efektywność diet oczyszczających?
  • Płatki owsiane a fityniany
    Z jednej strony płatki owsiane są uważane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Z drugiej strony istnieje wiele badań straszących bardzo negatywnymi konsekwencjami spożycia płatków ze względu na zawarty w nich kwas fitynowy (blokada absorpcji żelaza, magnezu, cynku, wapnia). Jjeść płatki, czy nie jeść?

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Zadaj pytanie ekspertowi:

Lekarze komentują