20 grudnia 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Dieta.mp.pl
medycyna praktyczna dla pacjentów

Przykładowy jadłospis w chorobie wrzodowej żołądka

Poleć:
Udostępnij:
30.11.2012

Pytanie nadesłane do redakcji

Dieta na cały tydzień w chorobie wrzodowej (bakteria Helibacter pylori).

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka jest czynnikiem wspomagającym leczenie farmakologiczne. Odpowiednie żywienie ma na celu złagodzenie nieprzyjemnych objawów choroby (zgaga, odbijania, bóle brzucha, nudności, zaparcia) oraz zapobieganie ich nawrotom. Przestrzeganie restrykcyjnej diety jest niezbędne w okresach zaostrzeń choroby.

W okresie remisji, po ustąpieniu objawów można wrócić do normalnego żywienia, wykluczając z diety tylko te produkty i potrawy, które powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha).

Zaleca się dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Z diety wyklucza się potrawy smażone na tłuszczu, tłuste sosy na zasmażkach, mocne wywary z mięsa lub kości, galarety z mięsa i ryb, wywary z silnie aromatycznych warzyw (seler, pietruszka korzeniowa), kawę naturalną, mocną herbatę, unika się warzyw zawierających dużo włókna strukturalnego, takich jak: kapusta, łodygi szparagów, produktów działających wzdymająco – suche nasiona roślin strączkowych.

W diecie należy uwzględnić także produkty hamujące wydzielanie soku żołądkowego: tłuszcze łatwostrawne, takie jak masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie, oraz produkty neutralizujące działanie kwasu solnego: mleko, niekwaśny twarożek, jaja, chude wędliny, chude mięso, ryby.

Należy ograniczyć produkty drażniące błonę śluzową żołądka: termicznie (potrawy zbyt zimne i zbyt gorące, które pobudzają motorykę żołądka i jelit, a gorące dodatkowo powodują przekrwienie błony śluzowej żołądka), mechanicznie (produkty z dużą zawartością błonnika: pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, suche nasiona roślin strączkowych) oraz chemicznie (zbyt kwaśne owoce, nierozcieńczone soki, potrawy wędzone, marynowane, pikantne przyprawy: pieprz, papryka, chili, musztarda, ketchup, ocet, sól).

Istotne jest zadbanie o częste i regularne spożywanie posiłków (4–5 razy dziennie), stosowanie odpowiednich technik kulinarnych (gotowanie potraw w wodzie lub na parze, a następnie pieczenie w folii aluminiowej), zaniechanie palenia tytoniu, które może utrudniać leczenie oraz zaprzestanie spożywania alkoholu.

Należy pamiętać o popijaniu leków wodą, gdyż istnieje ryzyko interakcji pomiędzy stosowanymi antybiotykami a składnikami zawartymi, np. w sokach (flawonoidy) i produktach mlecznych (wapń), co może narazić pacjenta na zmniejszenie działania antybiotyków lub zwiększać ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych. Poniżej przedstawiam przykładowy jadłospis dla osoby z prawidłową masą ciała o małej aktywności fizycznej.

Tabela. Przykładowy jadłospis w chorobie wrzodowej żołądka (1900-2000 kcal)
posiłek nazwa potrawy składniki miary domowe gramy
śniadanie I kanapki z szynką z indyka pieczywo pszenne
margaryna
wędlina z piersi indyka
3 kromki
3 łyżeczki
3 plasterki
105 g
15 g
60 g
surówka z sałaty i pomidora sałata
pomidor bez skórki
oliwa z oliwek
mała główka
1 duży
1 łyżeczka
90 g
150 g
5 g
śniadanie II jogurt 2% tł. naturalny wzbogacony w wapń, mus owocowy jogurt naturalny
banan
brzoskwinia
kubeczek
1 sztuka
1 sztuka
200 g
150 g
150 g
obiad zupa pomidorowa z ryżem zupa pomidorowa
ryż biały
natka pietruszki
talerz
2 łyżki
1 łyżeczka
250 g
20 g
5g
dorsz na parze, ziemniaki, marchew z groszkiem dorsz świeży
koperek
natka pietruszki
ziemniaki puree
margaryna
marchewka na parze puree
groszek na parze puree
wielkości dłoni
łyżka
łyżeczka
4 małe sztuki
łyżka
2 duże
2 garście
150 g
10 g
5 g
300 g
10 g
200 g
100 g
podwieczorek ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem ryż biały
jabłko bez skórki
cynamon
świeża śmietanka słodka
½ woreczka
1 sztuka
łyżeczka
2 łyżki
50 g
150 g
5 g
20 g
kolacja kanapki z twarogiem i warzywami, sok wielowarzywny kajzerka
twaróg chudy
margaryna
pomidor bez skóry
sok wielowarzywny
2 sztuki
2 plastry
3 łyżeczki
1 duży
szklanka
100 g
60 g
15 g
150 g
250 g

W celu uzyskania tygodniowego jadłospisu można skorzystać z usług Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia.
Koszt – 300 zł.
e- mail: ocd@izz.waw.pl

Poleć:
Udostępnij:

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Lekarze komentują