Pytanie nadesłane do redakcji
Chciałabym zapytać o podawanie odżywek, suplementów diety (białek). Czy są one szkodliwe? Dlaczego? Proszę o dokładną odpowiedź.
Odpowiedziała
dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia
Odżywki białkowe stosuje się w diecie profesjonalnych sportowców wyczynowych (np. uprawiających kulturystykę, trójbój siłowy, siłowanie na ręce, rzut dyskiem czy podnoszenie ciężarów) ze względu na ich znacznie zwiększone zapotrzebowanie na białko. Wynika to z trudności ze spożyciem tak dużej ilości produktów spożywczych, które zapewniałaby realizację zapotrzebowania na ten składnik.
Natomiast u osób ćwiczących na siłowni oraz prowadzących aktywny tryb życia w celu zwiększenia masy mięśniowej niezbędne jest stosowanie białka z pożywienia i ewentualne uzupełnianie zapotrzebowania białkiem pochodzącym z suplementów.
Należy mieć na uwadze, że nadmiar spożytego białka nie przekształca się w tkankę mięśniową, ale ulega przekształceniu w glukozę i tkankę tłuszczową (tworzy zapasy energii). Zbyt duże spożycie białka w stosunku do zapotrzebowania organizmu może powodować problemy z erekcją, pracą nerek, wątroby oraz zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwory.
Jeśli jest Pan/i zainteresowana tym tematem, proponuję skorzystać z usług Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia. Zazwyczaj polecam stosowanie zbilansowanej i urozmaiconej diety, zawierającej 0,8–1,0 g/kg masy należnej/dobę.
Dieta, poza białkiem, powinna dostarczyć w określonych ilościach i proporcjach pozostałe makroskładniki diety (węglowodany i tłuszcze) – stosownie do wieku, masy ciała i aktywności fizycznej. Ich gospodarka w organizmie jest ściśle związana z metabolizmem białka. Dlatego też warto pamiętać o spożywaniu mięsa, mleka i produktów mlecznych, suchych nasion roślin strączkowych (dobre źródło białka), pełnoziarnistych produktów zbożowych (dobre źródło węglowodanów) oraz tłuszczów pochodzenia roślinnego.