×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta w hormonoterapii

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Hormonoterapia jest jedną z metod leczenia nowotworów, których powstawanie uzależnione jest od czynników hormonalnych. Do nowotworów tego typu zalicza się nowotwory: piersi, jajnika, macicy, prostaty.

Zdarza się, że wraz z zastosowaniem hormonoterapii, waga pacjenta wzrasta. Aby do tego nie dopuścić należy zwrócić uwagę na kilka zasad:

  • zjadaj posiłki regularnie o stałych porach. Zaleca się aby jeść 4-5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzinnych. Jedząc regularnie unikniesz podjadania,
  • nigdy nie zapominaj o śniadaniu, a kolację jedz najpóźniej 3 godziny przed pójściem spać,
  • w pierwszej kolejności unikaj produktów bogatych w cukry proste: słodycze, ciasta, drożdżówki oraz produktów bogato tłuszczowych,
  • aby uniknąć nadwagi, a w konsekwencji otyłości nie przekraczaj swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego,
  • staraj się by każdy posiłek był skomponowany tak aby zawierał: produkty węglowodanowe, najlepiej bogate w błonnik pokarmowy: pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, makarony razowe, grube kasze: gryczana, jęczmienna, pęczak; produkty będące dobrym źródłem białka: drób, cielęcina, ryby oraz produkty zawierające prozdrowotne tłuszcze: tłuste ryby morskie, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona,
  • urozmaicaj swoje posiłki. Dbaj o ilość, ale także o jakość spożywanych posiłków- zwróć uwagę na witaminy, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz inne sprzyjające zdrowiu składniki żywności.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

02.08.2021
Zobacz także
  • Dieta w radioterapii
  • Dieta w chemioterapii
  • Żywienie w chorobie nowotworowej
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej
  • Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
  • Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?
  • Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
  • Dieta w chorobie refluksowej
  • Regeneracja i oczyszczanie wątroby – czy wspomaganie jest potrzebne?
  • Dieta w chorobie wrzodowej
  • Dieta wspomagająca leczenie hemoroidów
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
  • Dieta w kamicy nerkowej
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta