Operacyjne leczenie otyłości – przygotowanie do zabiegu

Operacyjne leczenie otyłości – przygotowanie do zabieguOceń:
dr n. med. Katarzyna Cyganek
Klinika Chorób Metabolicznych
Szpital Uniwersytecki, Kraków
Operacyjne leczenie otyłości – przygotowanie do zabiegu

Obecnie techniki operacyjne wydają się najskuteczniejszą, długofalową metodą leczenia otyłości. Z badań obserwacyjnych wynika, że ten sposób leczenia prowadzi do spadku masy ciała u pacjentów z otyłością olbrzymią i utrzymywania się dalszej redukcji masy ciała po 10 latach średnio u 14–25% osób poddanych temu leczeniu.

Zwiększa także przeżycie chorych zmniejszając ich umieralność z wszystkich przyczyn, a zwłaszcza z przyczyn sercowo-naczyniowych oraz z powodu nowotworów. Ogólnie poprawia także jakość życia pacjentów. Należy pamiętać jednak, że zawsze będą to metody inwazyjne i niezwykle istotna jest prawidłowa kwalifikacja pacjenta do zabiegu, tak aby zapewnić jego skuteczność, jak i ograniczyć ryzyko i ewentualne nasilenie objawów ubocznych.

Właściwe przygotowanie metaboliczne do zabiegu pozwala zminimalizować ryzyko powikłań okołooperacyjnych. Odpowiednie prowadzenie pacjenta tuż po zabiegu i program badań kontrolnych pozwala zapobiec lub zminimalizować ew. niekorzystne następstwa zabiegu. Obecnie zabieg operacyjnego leczenia otyłości wskazany jest u chorych z BMI powyżej 40 kg/m2 (Oblicz swoje BMI).

Leczenie operacyjne należy rozważyć również w otyłości mniejszego stopnia (już od 35 kg/m2) współistniejącej z chorobami towarzyszącymi, po półrocznym okresie nieskutecznego leczenia farmakologicznego. Pacjent powinien być poinformowany przez lekarza prowadzącego o korzyściach jakie odniesie oraz o ewentualnych wadach metody. Bardzo ważne jest także psychiczne przygotowanie chorego do zabiegu i okresu po operacji.

Standardowe przygotowanie do operacji bariatrycznej obejmuje:

  • szczepienie przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby (wzw) typu B – doszczepienie się w przypadku osoby zaszczepionej w przeszłości lub przynajmniej 2 dawki u osoby nieszczepionej
  • ocena aHCV, HbSAg
  • konsultacja pulmonologiczna + spirometria + rtg klatki piersiowej – ocena czy pacjent kwalifikuje się do zabiegu operacyjnego, ew. diagnostyka w kierunku bezdechów sennych
  • konsultacja kardiologiczna + echo serca – ocena czy pacjent kwalifikuje się do zabiegu operacyjnego
  • konsultacja laryngologiczna i stomatologiczna – czy są obecne ogniska zakażenia i ew. ich leczenie
  • konsultacja ginekologiczna – ocena ognisk zakażenia
  • normalizacja ciśnienia tętniczego, glikemii, sprawdzenie i ewentualnie korekta wszystkich leków stosowanych przez pacjenta
  • USG jamy brzusznej oraz gastroskopia – zwykle wykonywane przez chirurga, który będzie przeprowadzać operację
  • podstawowe badania:
    • doustny test obciążenia glukozą 75g – jeśli nie ma rozpoznanej cukrzycy, a jeśli jest – dobre wyrównanie cukrzycy (leki doustne i/lub insulina)
    • morfologia, TSH, jony, AspAT, AlAT, kreatynina, kwas moczowy, lipidogram, INR, mocz ogólny

Przed zabiegiem zaleca się stosowanie diety redukcyjnej 1000 kcal/dobę, niskotłuszczowej z podziałem na 4 posiłki. Zapewni to spadek masy ciała przed zabiegiem oraz przyzwyczajenie się do ścisłej diety restrykcyjnej po zabiegu operacyjnym.

Wskazana jest także rehabilitacja ruchowa w celu zwiększenia aktywności fizycznej oraz zażywanie orlistatu, np. 1 tabletka przed głównymi posiłkami (3 x 1 tbl.).

Data utworzenia: 22.11.2011
Udostępnij:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Aktualności

  • Jest Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
    Nowo powstałe Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma podnieść poziom świadomości zdrowotnej Polaków – poinformowano na konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia.
  • Zalety ostrej papryczki chili
    Regularne spożywanie czerwonej papryczki chili może przedłużyć życie – wynika z badań opublikowanych przez „PLOS ONE”. To kolejne badanie sugerujące korzystny wpływ na zdrowie tego warzywa.
  • Niewielu Polaków czyta etykiety spożywcze
    Czytanie etykiet na produktach spożywczych nie jest powszechnym nawykiem, tymczasem ich porównywanie i wybieranie żywności z mniejszą ilością cukru, soli czy tłuszczu przekłada się na nasze zdrowie – przypomina Instytut Żywności i Żywienia i zachęca do zmiany zachowań.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Wpływ diety na ryzyko raka gruczołu krokowego
    Istotną rolę w powstawaniu nowotworów oprócz uwarunkowań dziedzicznych odgrywają czynniki środowiskowe, do których zalicza się także odpowiednio skomponowaną dietę.
  • Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej
    Pieczywo chrupkie jest uznawane za alternatywę dla pieczywa tradycyjnego. Duża zawartość błonnika pokarmowego oraz, jak sądzą niektórzy, niska kaloryczność są głównym powodem, dla którego coraz więcej osób decyduje się na włączenie go do jadłospisu.

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies