Chirurgia bariatryczna to dziedzina chirurgii ogólnej, której istotą jest modyfikacja przewodu pokarmowego chorego, ograniczająca przyjmowanie pokarmów i przyczyniająca się do utraty masy ciała u chorych z patologiczną otyłością.
Fot. pixabay.com
Rodzaje zabiegów
Osiągnięcie tego celu możliwe jest poprzez:
- zmniejszenie objętości żołądka (tzw. zabiegi restrykcyjne)
- skrócenie długości przewodu pokarmowego, co ogranicza wchłanianie pokarmów (tzw. zabiegi wyłączające).
Osobną grupę stanowią zabiegi wykorzystujące obie z wyżej wymienionych właściwości.
Technika zabiegu operacyjnego
Operacje bariatryczne mogą być wykonywane techniką klasyczną (obecnie zdecydowanie rzadziej) lub laparoskopową.
Zabiegi laparoskopowe przeprowadza się z wykorzystaniem specjalnych narzędzi chirurgicznych. Wprowadza się je przez kilka niewielkich nacięć w powłokach brzusznych, a cała operacja wykonywana jest pod kontrolą obrazu z kamery, którą także umieszcza się w jamie brzusznej chorego. Dzięki temu nie ma konieczności wykonywania długiego cięcia w powłokach brzusznych.
Laparoskopia niesie ze sobą szereg zalet w porównaniu z chirurgia klasyczną. Należą do nich przede wszystkim: mniejsze ryzyko powikłań okołooperacyjnych, szybszy powrót do pełnej aktywności oraz mniejsza blizna pooperacyjna.