medycyna praktyczna dla pacjentów

Operacyjne leczenie otyłości – przygotowanie do zabiegu

Udostępnij: Share
dr n. med. Katarzyna Cyganek
Klinika Chorób Metabolicznych
Szpital Uniwersytecki, Kraków
Operacyjne leczenie otyłości – przygotowanie do zabiegu

Obecnie techniki operacyjne wydają się najskuteczniejszą, długofalową metodą leczenia otyłości. Z badań obserwacyjnych wynika, że ten sposób leczenia prowadzi do spadku masy ciała u pacjentów z otyłością olbrzymią i utrzymywania się dalszej redukcji masy ciała po 10 latach średnio u 14–25% osób poddanych temu leczeniu.

Zwiększa także przeżycie chorych zmniejszając ich umieralność z wszystkich przyczyn, a zwłaszcza z przyczyn sercowo-naczyniowych oraz z powodu nowotworów. Ogólnie poprawia także jakość życia pacjentów. Należy pamiętać jednak, że zawsze będą to metody inwazyjne i niezwykle istotna jest prawidłowa kwalifikacja pacjenta do zabiegu, tak aby zapewnić jego skuteczność, jak i ograniczyć ryzyko i ewentualne nasilenie objawów ubocznych.

Właściwe przygotowanie metaboliczne do zabiegu pozwala zminimalizować ryzyko powikłań okołooperacyjnych. Odpowiednie prowadzenie pacjenta tuż po zabiegu i program badań kontrolnych pozwala zapobiec lub zminimalizować ew. niekorzystne następstwa zabiegu. Obecnie zabieg operacyjnego leczenia otyłości wskazany jest u chorych z BMI powyżej 40 kg/m2 (Oblicz swoje BMI).

Leczenie operacyjne należy rozważyć również w otyłości mniejszego stopnia (już od 35 kg/m2) współistniejącej z chorobami towarzyszącymi, po półrocznym okresie nieskutecznego leczenia farmakologicznego. Pacjent powinien być poinformowany przez lekarza prowadzącego o korzyściach jakie odniesie oraz o ewentualnych wadach metody. Bardzo ważne jest także psychiczne przygotowanie chorego do zabiegu i okresu po operacji.

Standardowe przygotowanie do operacji bariatrycznej obejmuje:

  • szczepienie przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby (wzw) typu B – doszczepienie się w przypadku osoby zaszczepionej w przeszłości lub przynajmniej 2 dawki u osoby nieszczepionej
  • ocena aHCV, HbSAg
  • konsultacja pulmonologiczna + spirometria + rtg klatki piersiowej – ocena czy pacjent kwalifikuje się do zabiegu operacyjnego, ew. diagnostyka w kierunku bezdechów sennych
  • konsultacja kardiologiczna + echo serca – ocena czy pacjent kwalifikuje się do zabiegu operacyjnego
  • konsultacja laryngologiczna i stomatologiczna – czy są obecne ogniska zakażenia i ew. ich leczenie
  • konsultacja ginekologiczna – ocena ognisk zakażenia
  • normalizacja ciśnienia tętniczego, glikemii, sprawdzenie i ewentualnie korekta wszystkich leków stosowanych przez pacjenta
  • USG jamy brzusznej oraz gastroskopia – zwykle wykonywane przez chirurga, który będzie przeprowadzać operację
  • podstawowe badania:
    • doustny test obciążenia glukozą 75g – jeśli nie ma rozpoznanej cukrzycy, a jeśli jest – dobre wyrównanie cukrzycy (leki doustne i/lub insulina)
    • morfologia, TSH, jony, AspAT, AlAT, kreatynina, kwas moczowy, lipidogram, INR, mocz ogólny

Przed zabiegiem zaleca się stosowanie diety redukcyjnej 1000 kcal/dobę, niskotłuszczowej z podziałem na 4 posiłki. Zapewni to spadek masy ciała przed zabiegiem oraz przyzwyczajenie się do ścisłej diety restrykcyjnej po zabiegu operacyjnym.

Wskazana jest także rehabilitacja ruchowa w celu zwiększenia aktywności fizycznej oraz zażywanie orlistatu, np. 1 tabletka przed głównymi posiłkami (3 x 1 tbl.).

Udostępnij: Share

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • "Jedz" lepsze niż "nie jedz"
    Skupianie się na zaletach zdrowych produktów jest bardziej efektywne niż ostrzeganie przed negatywnymi konsekwencjami jedzenia tych niezdrowych. Zalecenie "proszę nie jeść..." uzyskane od dietetyka czy lekarza na większość z nas nie podziała.
  • Dieta bezglutenowa – nowa moda?
    Coraz powszechniejsze staje się stosowanie diety bezglutenowej bez żadnych medycznych wskazań. Ta moda bywa jednak niebezpieczna, jeżeli dotyczy małych dzieci lub młodzieży w wieku pokwitaniowym.
  • Słupsk: Ekologicznie i lokalnie w szkolnych stołówkach
    Od września w szkolnych stołówkach i przedszkolach w Słupsku będą przygotowywane potrawy tylko z ekologicznych produktów od lokalnych dostawców. To element programu zdrowego żywienia najmłodszych.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Zadaj pytanie ekspertowi:

Lekarze komentują