×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Kilka rad dla osób, które nie potrafią kontrolować tego, ile jedzą

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Dla wielu osób redukujących masę ciała brak kontroli nad ilością spożywanego pokarmu jest dużym problemem. Niekiedy może on wynikać z niewiedzy, jak duża powinna być wystarczająca porcja jedzenia. Problemem może być także pozbycie się przyzwyczajeń oraz wpojone od dzieciństwa przekonanie, że należy zjeść wszystko, co mamy na talerzu.


Pixabay.com

Istnieje jednak kilka zasad, które ułatwiają kontrolowanie ilości spożywanego pokarmu.

Zasady postępowania ułatwiające kontrolę wielkości posiłków

  • Postaraj się używać mniejszych talerzy i misek, wtedy porcje będą się wydawać większe.
  • Podawaj posiłek od razu na talerz, z którego będziesz jeść. Jeśli na stole będą stały półmiski, łatwiej będzie sięgnąć po dokładkę.
  • Spokojnie przeżuwaj każdy kęs. Kontrolując tempo spożywania posiłków, możesz być pewien, że zjesz tylko tyle, ile potrzebuje Twój organizm.
  • Jeśli to możliwe, rozpocznij posiłek od produktów ubogokalorycznych, a zakończ tymi o większej zawartości kalorii.
  • Skup się na posiłku. Jeśli podczas jedzenia oglądasz telewizje lub czytasz książkę, możesz nie zauważyć, że jesteś już syty.
  • Jeśli po skończeniu posiłku nadal czujesz głód, odczekaj 10 minut. Jeżeli po tym czasie nadal go odczuwasz, przegryź coś niskokalorycznego (np. surowe warzywa, niewielki owoc lub kilka orzechów).
  • Pamiętaj, że jeśli już spróbujesz ulubionej słodkości, możesz odczuwać silną chęć zjedzenia jej w znacznie większej ilości. Dlatego najlepiej z góry określ, ile Ci wolno zjeść.
  • Zachowaj umiar podczas posiłku w restauracji – zazwyczaj otrzymujesz posiłek dużo większy niż zapotrzebowanie energetyczne Twojego organizmu. Zawsze można poprosić o zapakowanie części posiłku na wynos.

Aby łatwiej kontrolować ilość spożywanego posiłku, lepiej nie dopuszczać do powstania uczucia głodu – po prostu jedz częściej, ale mniejsze porcje.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

11.07.2022
Zobacz także
  • Jak gubić kilogramy? 10 prostych wskazówek
  • 8 błędów dietetycznych utrudniających redukcję masy ciała
  • Chcę schudnąć: z których produktów zrezygnować?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta