Składniki
- 500g makaronu (penne lub wstążki)
- 600g filetu z indyka
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 300g pieczarek
- 200g żółtego sera
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany do sosów (18 lub 30%)
- 1 łyżka stołowa mąki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Dodaj pokrojone na plasterki pieczarki. Smaż wszystko przez 2-3 minuty, po czym przełóż na talerz.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż pokrojony w kostkę filet z indyka. Dodaj pieczarki, wlej bulion i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.
Dodaj śmietankę i mąkę rozdrobnioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszaj aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Brokuły ugotuj na półtwardo, makaron al dente. Dno naczynia nasmaruj cienką warstwą masła i ułóż na nim makaron, a następnie indyka z pieczarkami, brokuły ułóż na wierzchu. Całość posyp żółtym serem.
Piecz w temperaturze 250 stopni przez 15-20 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.