Chłodnik to idealna zupa na letnie upały i, co ważne, prosta w przygotowaniu – nie wymaga gotowania, a smakuje wyśmienicie. Poniżej kilka przepisów na pyszne chłodniki.
Fot. iStock
Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami
Składniki:
- 1/2 kg ogórków
- 1/2 dojrzałego awokado
- 150 g jogurtu naturalnego
- garść pistacji
- sól morska
- pieprz czarny ziarnisty
- garść listków świeżej mięty
Przygotowanie:
- Ogórki obierz, pokrój wzdłuż na pół i wydrąż pestki, przełóż do blendera.
- Awokado przekrój na pół, część bez pestki obierz (część z pestką schowaj do lodówki – z pestką awokado dłużej zachowuje świeżość), przełóż do blendera.
- Dodaj listki mięty, jogurt, zmiksuj na gładki krem. Odłóż do lodówki do schłodzenia.
- Dopraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
- Pistacje obierz z łupinek, upraż na suchej patelni.
- Przed podaniem chłodnik można ozdobić listkami mięty, kleksem jogurtu i siekanymi prażonymi pistacjami, na koniec lekko skropić oliwą z oliwek.
Chłodnik z cukinii
Składniki:
- 1 kg najlepiej młodych, niedużych, nieobranych, pokrojonych w małą kosteczkę cukinii
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (najlepiej przygotowany w domu)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2–3 obrane i pokrojone w kostkę średnie ziemniaki
- 1 szklanka kefiru; zsiadłego mleka lub maślanki
- 2 łyżki oliwy
- 5 łyżek posiekanej świeżej melisy
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekane szalotki i czosnek, ziemniaki oraz cukinię. Wlej gorący bulion, gotuj 10 minut.
- Wrzuć melisę i natkę, gotuj razem jeszcze 5 minut.
- Zmiksuj na gładki krem, przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym.
- Gdy zupa wystygnie, włóż ją na 2 godziny do lodówki, a potem zmieszaj z maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Chłodnik można posypać posiekaną melisą, szczypiorkiem lub natką.
Chłodnik ogórkowy z łososiem
Składniki:
- 6 ogórków gruntowych
- 6 rzodkiewek
- 750 ml kefiru
- łosoś
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- kolendra
- koperek
Przygotowanie:
- Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do dużej miski. Zalej kefirem i jogurtem. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pokrojoną drobno kolendrą i koperkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wstaw na 1–2 godzin do lodówki, żeby był dobrze schłodzony. Następnie przelej do miseczek i posyp koperkiem; podawaj z łososiem.
Chłodnik kokosowy
Składniki:
- 1 kalarepka
- 1 ogórek, 2 rzodkiewki
- 1 puszka mleczka kokosowego – 400 ml
- 1 szklanka mleka roślinnego, np. ryżowego
- 4–5 łyżek soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
- sól
- szczypiorek, mięta, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Oba rodzaje mleka, sok z cytryny, czosnek oraz sporą szczyptę soli rozdrobnij w blenderze na jednolity płyn.
- Warzywa pokrój w drobną, równą kostkę, dodaj do płynu i wymieszaj łyżką. Wstaw do lodówki na godzinę. Podawaj ze szczypiorkiem, miętą oraz świeżym pieprzem.
Chłodnik z marchewki
Składniki:
- 400 g marchewki, 1 średnia cebula
- bulion warzywny (najlepiej przygotowany w domu)
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka rodzynek
- 1 szklanki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
- Rodzynki wypłucz i namocz w soku pomarańczowym.
- Płatki migdałów upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę, zalej bulionem i gotuj aż będą miękkie. Dopraw do smaku, przestudź i zmiksuj.
- Wymieszaj z sokiem pomarańczowym, rodzynkami, płatkami migdałowymi i jogurtem greckim. Dopraw i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Przepisy zaczerpnięto ze stron: Zakochane w zupach, Przepisy, Jadłonomia oraz z blogu kulinarnego – Creative In Kitchen