×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Troszkę inny chłodnik. 5 przepisów na pyszne chłodniki

Chłodnik to idealna zupa na letnie upały i, co ważne, prosta w przygotowaniu – nie wymaga gotowania, a smakuje wyśmienicie. Poniżej kilka przepisów na pyszne chłodniki.


Fot. iStock

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami


Składniki:

  • 1/2 kg ogórków
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • garść pistacji
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • garść listków świeżej mięty

Przygotowanie:

  1. Ogórki obierz, pokrój wzdłuż na pół i wydrąż pestki, przełóż do blendera.
  2. Awokado przekrój na pół, część bez pestki obierz (część z pestką schowaj do lodówki – z pestką awokado dłużej zachowuje świeżość), przełóż do blendera.
  3. Dodaj listki mięty, jogurt, zmiksuj na gładki krem. Odłóż do lodówki do schłodzenia.
  4. Dopraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Pistacje obierz z łupinek, upraż na suchej patelni.
  6. Przed podaniem chłodnik można ozdobić listkami mięty, kleksem jogurtu i siekanymi prażonymi pistacjami, na koniec lekko skropić oliwą z oliwek.

Chłodnik z cukinii


Składniki:

  • 1 kg najlepiej młodych, niedużych, nieobranych, pokrojonych w małą kosteczkę cukinii
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (najlepiej przygotowany w domu)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 obrane i pokrojone w kostkę średnie ziemniaki
  • 1 szklanka kefiru; zsiadłego mleka lub maślanki
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 łyżek posiekanej świeżej melisy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekane szalotki i czosnek, ziemniaki oraz cukinię. Wlej gorący bulion, gotuj 10 minut.
  2. Wrzuć melisę i natkę, gotuj razem jeszcze 5 minut.
  3. Zmiksuj na gładki krem, przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym.
  4. Gdy zupa wystygnie, włóż ją na 2 godziny do lodówki, a potem zmieszaj z maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Chłodnik można posypać posiekaną melisą, szczypiorkiem lub natką.

Chłodnik ogórkowy z łososiem


Składniki:

  • 6 ogórków gruntowych
  • 6 rzodkiewek
  • 750 ml kefiru
  • łosoś
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • kolendra
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do dużej miski. Zalej kefirem i jogurtem. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pokrojoną drobno kolendrą i koperkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Wstaw na 1–2 godzin do lodówki, żeby był dobrze schłodzony. Następnie przelej do miseczek i posyp koperkiem; podawaj z łososiem.

Chłodnik kokosowy


Składniki:

  • 1 kalarepka
  • 1 ogórek, 2 rzodkiewki
  • 1 puszka mleczka kokosowego – 400 ml
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. ryżowego
  • 4–5 łyżek soku z cytryny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól
  • szczypiorek, mięta, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Oba rodzaje mleka, sok z cytryny, czosnek oraz sporą szczyptę soli rozdrobnij w blenderze na jednolity płyn.
  2. Warzywa pokrój w drobną, równą kostkę, dodaj do płynu i wymieszaj łyżką. Wstaw do lodówki na godzinę. Podawaj ze szczypiorkiem, miętą oraz świeżym pieprzem.

Chłodnik z marchewki


Składniki:

  • 400 g marchewki, 1 średnia cebula
  • bulion warzywny (najlepiej przygotowany w domu)
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 szklanki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

  1. Rodzynki wypłucz i namocz w soku pomarańczowym.
  2. Płatki migdałów upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.
  3. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę, zalej bulionem i gotuj aż będą miękkie. Dopraw do smaku, przestudź i zmiksuj.
  4. Wymieszaj z sokiem pomarańczowym, rodzynkami, płatkami migdałowymi i jogurtem greckim. Dopraw i wstaw na 1 godzinę do lodówki.


Przepisy zaczerpnięto ze stron: Zakochane w zupach, Przepisy, Jadłonomia oraz z blogu kulinarnego – Creative In Kitchen

01.07.2016
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta