Fot. Pixabay.com
Cukinia nadziewana z nutką cebuli i bazylii
Składniki (na 2–4 osoby)
- 2 średnie cukinie
- 1/3 filiżanki drobno pokrojonej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki mąki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 filiżanki mleka
- 1 roztrzepane jajko
- 1/3 filiżanki startego sera Parmezan
Przygotowanie
- Przetnij cukinie na pół. Następnie gotuj 3-4 minuty w gorącej wodzie.
- Wydrąż środek każdej cukinii, tak aby pozostała łódka o grubości ścian około 1 cm. Wydrążony środek pokrój na małe kawałki i odstaw na bok.
- Na średniej patelni, na oliwie podsmaż cebulę aż lekko się zrumieni. Dodaj pokrojony środek cukinii, podsmażaj dodatkowo 1 minutę.
- Dodaj mąkę, bazylię, pieprz oraz mleko. Podgrzewaj wszystko do momentu aż zacznie się gotować.
- Pozostaw na ogniu jeszcze minutę, cały czas mieszając.
- Powoli dodaj roztrzepane jajko i ser parmezan. Pozostaw na ogniu aż jajko się zetnie. Następnie taką mieszaninę dawaj do łódeczek wydrążonych w cukinii.
- Piecz bez przykrycia w piekarniku w temperaturze 180°C przez 25-35 minut (lub do momentu aż góra będzie lekko przypieczona).
Cukinia nadziewana orzechami
Składniki (na 4 osoby)
- 4 średniej wielkości cukinie
- 1 średniej wielkości cebula, drobno pokrojona
- 1/4 filiżanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 filiżanki bułki tartej
- 2 łyżki startego sera Parmezan
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pokrojonej świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka masła, roztopionego
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do temperatury 185°C.
- Odetnij wzdłuż od każdej cukinii plaster o grubości około 1 cm. Następnie wydrąż środek, tak aby powstały łódeczki. Pokrój na drobne kawałki wydrążone wnętrze cukinii, dodaj cebulę i orzechy i wymieszaj w misce średniej wielkości.
- Rozgrzej oliwę na patelni średniej wielkości. Dodaj miksturę z cukinii i podgrzewaj około 5 minut aż cebula zmięknie a cała woda z patelni odparuje. Usuń patelnię z ognia, dodaj bułkę tartą, parmezan, pietruszkę, 3 łyżeczki soli, tymianek, oregano i pieprz. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Obsyp wnętrze łódeczek cukinii pozostałą ilością soli i wypełnij je farszem.
- Zapiekaj w piekarniku 20 minut w temperaturze 185°C. Następnie wyjmij cukinie z piekarnika, polej lekko rozpuszczonym masłem i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Cukinia nadziewana na sposób śródziemnomorski
Składniki (na 6–12 porcji)
- 6 średnich cukinii, przekrojonych na pół
- 1/3 filiżanki oliwy z oliwek, dodawana w częściach
- 1 średnia cebula pokrojona w grube kawałki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 średni kabaczek pokrojony na grube kawałki
- Około 250g sera feta (pokruszonego)
- 2 filiżanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- 1/4 filiżanki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do około 250°C.
- Używając łyżeczki wydrąż środek cukinii, tak by boki miały około 1 cm grubości. Wydrążone wnętrze cukinii pokrój i zachowaj.
- Skrop wnętrze cukinii oliwą z oliwek i piecz w piekarniku około 15 minut obrócone wydrążaną częścią do dołu. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- W międzyczasie rozgrzej na patelni, na średnim ogniu, 1/4 filiżanki oliwy. Dodaj cebulę, sól, pieprz. Podsmażaj około 3-5 minut aż cebula się lekko zrumieni.
- Dodaj resztki cukinii wydrążone ze środka i podsmażaj około 10 minut aż odparuje cała woda.
- Zdejmij gotowy farsz z ognia i poczekaj aż ostygnie. Połącz z serem feta, pomidorami i pietruszką.
- Przełóż cukinie wypełnione farszem do naczynia przystosowanego do zapiekania.
- Zapiekaj w piekarniku około 20 minut aż góra lekko się zrumieni.
- Podawaj zaraz po zapieczeniu.