×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Spaghetti z cielęciną a la bolognese

mgr Paulina Jamrozik
Specjalista ds. żywienia


Fot. iStock.com

Składniki na 2 porcje

  • 250g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 250g mielonej młodej cielęciny
  • 1 duża marchew
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów albo ok. 400g dojrzałych świeżych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • przyprawy: świeże oregano (lebiodka)

Przygotowanie

Pokroić czosnek, cebulę i seler naciowy, zetrzeć marchew. Wrzucić pokrojone i starte warzywa na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Dodać mieloną cielęcinę. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć, cały czas dobrze mieszając. Do mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki, dusić co najmniej 5 minut. Do gotowego sosu dodać posiekane świeże oregano i przyprawy.

Do wrzącej posolonej wody wrzucić makaron. Ugotować i odcedzić. Wymieszać w garnku makaron z sosem lub dodać sos do makaronu na talerzu. Gotowe!

Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
400 kcal 35 g 11 g 49 g 7,5 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

19.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta