Obiady

ObiadyOceń:
(5.00/5 z 1 ocen)

Obiad to kolejny ważny posiłek w ciągu dnia. Jest nam potrzebny, aby na nowo dostarczyć glukozę do pracy naszego mózgu.

Pamiętaj, aby znalazły się w nim wszystkie składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze. Z węglowodanów wybierz najlepiej te, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym: kaszę gryczaną, jęczmienną, pęczak, ryż brązowy, ryż Basmati, makaron razowy. Jako dodatek do produktów węglowodanowych chude mięso najlepiej kurczak, indyk, cielęcina, wołowina.

Dwa razy w tygodniu staraj się zjeść porcję ryby.

Zwróć uwagę na obróbkę kulinarną mięsa i ryb. Najlepiej gotować, dusić, piec w folii i grillować. Koniecznie zjedz dużą porcję gotowanych warzyw lub surówki. Do sałatki zamiast śmietany lub majonezu dodaj oliwę z oliwek lub inne oleje roślinne.

Zdrowy przepis na obiad

Data utworzenia: 15.12.2011
Udostępnij:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • Jaki sport daje najwięcej korzyści zdrowotnych?
    Celem publikacji, która ukazała się w ostatnim British Journal of Sports Medicine, była ocena zależności między sportem a śmiertelnością ogólną (w tym także z przyczyn sercowo-naczyniowych). Dodatkowo badanie miało odpowiedzieć na pytanie, jaki rodzaj aktywności fizycznej wykazuje najsilniejszy korzystny wpływ na zdrowie.
  • Otyłość niszczy strukturę kości
    Naukowcy z Massachusetts General Hospital stwierdzili, że otyłość u nastolatków wpływa na niszczenie struktury kości.
  • Podsumowano program „Zachowaj Równowagę”
    Dzięki programowi upowszechniania wiedzy o zdrowym żywieniu i aktywności fizycznej udało się doprowadzić do spadku występowania nadwagi i otyłości w szkołach oraz dotrzeć do milionów konsumentów – posumowali w piątek w Warszawie eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej
    Pieczywo chrupkie jest uznawane za alternatywę dla pieczywa tradycyjnego. Duża zawartość błonnika pokarmowego oraz, jak sądzą niektórzy, niska kaloryczność są głównym powodem, dla którego coraz więcej osób decyduje się na włączenie go do jadłospisu.
  • Czy istnieje konkretny składnik pożywienia, który wpływa na płodność?
    Niestety nie ma jednoznacznych dowodów naukowych wskazujących na to, że jakikolwiek konkretny składnik pożywienia wpływa na płodność człowieka. Istnieją jednak liczne badania, w których wykazano związek między odpowiednią dietą a płodnością.

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies