×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Nadziewane pomidory

zielenina.blogspot.com

Składniki

Po dwa pomidory na dorosłą osobę, jeden dla dziecka:

  • 5 jak największych, twardych pomidorów (1000g)
  • 400 g cukinii
  • pół kostki fety (sprawdzajcie skład, bo zdarza się z żelatyną; ok. 100g)
  • 1 ząbek czosnku (4g)
  • 4-5 łyżek bułki tartej (32-40g)
  • 1 jajko (55g)
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spore naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Z pomidorów odkrawamy dekle i łyżeczką wydrążamy miąższ - żeby wyjmowało się go łatwiej można go ponacinać ostrym nożem, trzeba tylko uważać żeby nie przeciąć boków i dna pomidora. Cukinię trzemy na grubych oczkach tarki i dobrze odciskamy z soku. 

Przygotowujemy nadzienie - fetę ucieramy widelcem z jajkiem aż do uzyskania jednolitej masy, dodajemy czosnek przetarty przez praskę albo drobno posiekany, bułkę tartą i posiekany szczypiorek, wszystko dokładnie mieszamy. Nadzieniem napełniamy pomidory, przykrywamy je odciętymi kapelusikami. Ustawiamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy ok. 45 minut. Można podawać z białym pieczywem, najlepiej ciabattą.

Wartość odżywcza 1 porcji (2 pomidory)
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
262 kcal 17 g 10,5 g 38 g 7 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »


Źródło przepisu
05.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta