×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Orkiszowe racuszki z maślanką i owocami

zielenina.blogspot.com

Składniki

Na ok. 30 niewielkich racuszków:

  • 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej (ok. 130g)
  • 1 szklanka razowej mąki orkiszowej (ok. 130g)
  • 2 szklanki maślanki (ok. 480g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 1,5g)
  • 1/2 łyżeczki sody około (ok. 1,5g)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju (24g)
  • 2 łyżki syropu klonowego (ok. 30g)
  • mała garść czerwonych porzeczek (ok. 45g)
  • mała garść jagód/borówek/innych owoców 50g/50g

Przygotowanie

Mąki mieszamy dokładnie ze sobą, sodą i proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy maślankę, olej i syrop, mieszamy dobrze łyżką albo trzepaczką aż do uzyskania gładkiego, ale bardzo gęstego ciasta. Smażymy racuszki na patelni lekko spryskanej olejem, łyżka ciasta = jeden racuszek.

Podajemy z syropem klonowym, miodem lub innymi ulubionymi dodatkami, najlepiej owocami.

Wartość odżywcza 1 porcji (6 racuszków z porzeczkami i jagodami)
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
266 kcal 10 g 7 g 43 g 6 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »


Źródło przepisu

Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie

12.05.2016
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta