×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Krem z selera i pietruszki

zielenina.blogspot.com

Składniki

Na 4 porcje:

  • 0,5 kg selera korzeniowego
  • 100 g pietruszki
  • 1 duża cebula (ok. 140g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (24g)
  • 0.5 l bulionu jarzynowego około (500g)
  • 100 g serka topionego lub tofu (użyłam goudy, pamiętamy, aby był bez podpuszczki zwierzęcej)
  • garść słonecznika uprażonego na suchej patelni (30g)
  • kilka łyżek oleju lnianego (1 łyżka to 12g)

Przygotowanie

Seler, cebulę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. W sporym rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy seler i pietruszkę, przesmażamy. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie na niezbyt dużym ogniu (pod pokrywką) aż warzywa zmiękną. Gorącą zupę miksujemy, dodajemy serek topiony połamany na kawałki, miksujemy ponownie na gładki krem. 

Zupę nalewamy do naczyń, w których będziemy ją podawać, każdą porcję polewamy łyżką oleju lnianego i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
290 kcal 7,5 g 25 g 10,5 g 8,5 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »


Źródło przepisu
26.06.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta