Fot. iStock.com
Składniki
- filety z łososia (150-170g)
- jogurt naturalny (100g)
- sól
- pieprz
- łyżka posiekanego koperku (8g)
- kilka łyżek soku z cytryny
Przygotowanie
Umyj dokładnie łososia, natrzyj go odrobiną soli, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na około 30 minut. Tak przygotowane filety włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do około 190 stopni. Piecz pod przykryciem około 20 minut.
Do jogurtu dodaj posiekany koperek, odrobinę wyciśniętego soku z cytryny oraz sól. Łososia podawaj na ciepło z sosem koperkowym.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
400 kcal | 38 g | 25 g | 6 g | 0 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »