×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Farfalle z papryką, cebulą i serem feta z dodatkiem mięty


Fot. pixabay.com

Składniki (3 porcje)

  • 225 g makaronu kokardki
  • 1/4 filiżanki orzechów piniowych, około 30g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, około 80g
  • około 30g rodzynek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka 180g
  • 120g sera feta pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty
  • 2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron. Odcedzając, zachowaj 1/2 filiżanki (około 75 ml) wody z gotowanego makaronu.
  2. Na niewielkiej patelni upraż orzechy piniowe.
  3. Rozgrzej dużą patelnię, wlej oliwę i rozprowadź ją na całej powierzchni patelni. Wrzuć cebulę, rodzynki, czosnek i smaż ok. 8 minut aż cebula się lekko zrumieni (od czasu do czasu mieszając).
  4. Następnie dodaj pokrojoną czerwoną paprykę i wymieszaj.
  5. Gdy wszystko będzie gotowe dodaj makaron i 1/2 filiżanki zachowanej wody z makaronu, gotuj ok 1 min cały czas mieszając.
  6. Posyp uprażonymi orzechami.

Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
329 kcal 12,6 g 18,6 g 33 g 3,5 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

10.04.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta