Fot. pixabay.com
Składniki
- 6 obranych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik. Szparagi wymieszaj w 1 łyżce oliwy z oliwek, połóż na blasze do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 3 minuty.
- W momencie gdy szparagi się podpiekają, rozgrzej na patelnii drugą łyżkę oliwy z oliwek i wbij jajko, lekko posól, popieprz.
- Wyłóż szparagi na talerz i przykryj jajkiem sadzonym. Wspaniale smakuje z pełnoziarnistym tostem. Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
325 kcal | 12 g | 37 g | 9 g | 2 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »
Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie
- Wiosenna jajecznica
- Bułka ze szpinakiem i cielęciną
- Grahamka z serkiem wiejskim
- Musli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami
- Płatki owsiane z jabłkiem i bakaliami
- Orkiszowe racuszki z maślanką i owocami
- Omlet z szynką
- Kasza jaglana z orzechami i jabłkiem (przepis bezglutenowy)
- Muesli wg Sandry Cabot (przepis bezglutenowy)
- Pasta z serka tofu (przepis bezglutenowy)
- Pasta z czerwonej soczewicy (przepis bezglutenowy)
- Masło Greków (przepis bezglutenowy)
- Ricotta z rzodkiewką i szczypiorkiem