×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Makaron ze szpinakiem na zimno


Fot. pixabay.com

Składniki (6-8 porcji)

  • ok. 240g makaronu o średniej wielkości (kokardki lub rurki)
  • 1 filiżanka podgotowanych liści szpinaku
  • 1/4 filiżanki liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na pół
  • 2 łyżki drobno pokrojonego parmezanu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 filiżanki majonezu light
  • 30-60g prosciutto lub innej szynki
  • 2 łyżki uprażonych orzechów piniowych

Przygotowanie

Ugotuj makaron według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Następnie przepłucz makaron w zimnej wodzie i odstaw go na bok.

W międzyczasie wrzuć do blendera i zmiksuj 1 filiżankę szpinaku, bazylię, czosnek, ser, sól i pieprz. Dodatkowo wlej oliwę i wodę i miksuj tak długo aż uzyskasz jednolitą kremową konsystencję. Następnie połącz tą miksturę z majonezem. Dodaj do makaronu i dokładnie wymieszaj. Wstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Podawaj sałatkę na zimno posypaną prosciutto (lub inną szynką) i uprażonymi orzechami.


Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
277 kcal 8 g 13 g 32 g 1 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

08.05.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta