×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Sałatka jabłkowo-szpinakowa


Fot. pixabay.com

Składniki (6 porcji)

  • 1/2 filiżanki oleju z orzechów włoskich
  • 1/4 filiżanki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • ok. 360g szpinaku umytego i osuszonego
  • 12 daktyli, pokrojonych w plasterki
  • 3 jabłka pokrojone w cienkie plasterki (najlepiej kwaśne w smaku)
  • 1/2 filiżanki orzechów włoskich, uprażone na patelni i pokrojone na mniejsze kawałki

Przygotowanie

  1. Aby przygotować sos do sałatki w małej misce wymieszaj olej z orzechów włoskich, ocet jabłkowy, cukier brązowy, sól i pieprz (mieszaj do momentu aż uzyskasz jednolitą konsystencję)
  2. W dużej misce wymieszaj szpinak, daktyle, jabłka i 1/2 filiżanki przygotowanego dressingu
  3. Podawaj z posypanymi po wierzchu uprażonymi orzechami i polej resztką dressingu. Przygotuj 6 porcji.

Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
325 kcal 3 g 24 g 29 g 4 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

08.05.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta