Fot. pixabay.com
Składniki (12 sztuk - 4 porcje)
Roladki
- 24 grube lub 36 chudych gałązek szparagów
- 160-220g wędzonego łososia
- 12 krążków papieru ryżowego o średnicy około 20cm
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone na 24 kawałki
- 1 filiżanka pokrojonej na drobne kawałki marchewki
- 1/2 filiżanki posiekanej świeżej bazylii
- 1/2 filiżanki posiekanej świeżej mięty
Sos
- 1/3 filiżanki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli lub jako alternatywa tradycyjny sos rozcieńczyć z wodą
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wina ryżowego (do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką lub jako alternatywa wytrawne sherry z odrobina cukru)
- 1/4 łyżeczki posiekanej ostrej czerwonej papryki (lub więcej, jeśli ktoś lubi ostre potrawy)
Przygotowanie
- Nalej około 2,5 cm wody do dużego rondla i zagotuj. Pozbaw szparagi twardych końcówek i pokrój na kawałki nie dłuższe niż 15cm, wrzuć je do gotującej wody. Odwracaj i gotuj około 3 minut aż staną sie lekko miękkie. Odcedź je, a następnie przepłucz zimną wodą. Przetnij każdego szparaga na połowę. Przygotuj także wędzonego łososia, krojąc go na 12 kawałków nie dłuższych niż 15 cm.
- Namocz jeden krążek papieru ryżowego w gorącej wodzie do momentu aż zmięknie (woda powinna sie znajdować na dużym płytkim talerzu). Powinno to trwać około 30 sekund. Wyjmij krążek z wody, usuń jej nadmiar i połóż na suchej desce do krojenia.
- Na środku krążka połóż cienkie plasterki łososia, pozostawiając po bokach około 2,5 cm wolnego miejsca. Przygotuj 4 grubsze (bądź 6 cieńszych) gałązek szparagów przepołowione na pół i wyłóż na łososia. Na szparagi połóż 2 kawałki awokado, 1 łyżeczkę drobno pokrojonej marchewki i około 2 łyżeczki świeżej bazylii i mięty. Zwiń krążek papieru ryżowego tak, aby powstał cylinder (roladka). Te same czynności powtórz z resztą roladek, a następnie, jak wszystkie będą gotowe, przetnij je na pół.
- Przygotowanie sosu: wymieszaj sos sojowy , sok pomarańczowy, sok cytrynowy, wino ryżowe (ewentualnie wytrawne sherry ze szczyptą cukru) z drobno pokrojoną ostrą papryką. Sos serwuj w małych miseczkach a następnie zamaczaj w nim roladki.
Wartość odżywcza 1 roladki | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
102 kcal | 6 g | 3 g | 13 g | 2 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »