×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Sałatka ze szparagów z jajkiem w koszulce


Fot. pixabay.com

Składniki (4 porcje)

  • 2 wiązki szparagów pozbawione twardych końcówek
  • 3 łyżki oliwy extra-virgin
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • Skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej szlotki
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 duże jajka
  • 1/4 filiżanki octu
  • ok. 10 filiżanek rukolii
  • 1/2 filiżanki startego sera parmezan

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. W dużej misce wymieszaj szparagi z 2 łyżeczkami oliwy, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Przenieś do naczynia do zapiekania i piecz 15-20 min, mieszając szparagi co jakiś czas.
  3. W międzyczasie wymieszaj w dużej misce 2 łyżki stołowe i 1 łyżeczkę oliwy z 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, startą skórką z cytryny, sokiem z cytryny, szalotką i musztardą. Następnie odłóż do małej miseczki 4 łyżeczki dressingu.
  4. Przygotowane szparagi wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
  5. Przygotowanie jajek w koszulkach: w rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę. Zmniejszamy ogień tak, żeby woda delikatnie bulgotała przy brzegach rondelka, a następnie dodajemy ocet. Do środka, gdzie jest najmniej bąbelków, wbijamy jajko (należy je wrzucić do wody z jak najmniejszej wysokości). Delikatnie, ale nie za mocno, zwiększamy ogień i gotujemy jajko przez 5 do 8 min. (w zależności od tego, jak mocno ścięte chcemy mieć jajko). Na koniec wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i odkładamy na czysty ręcznik kuchenny.
  6. Mieszamy rukolę z dressingiem, który pozostał w  dużej misce. Rozkładamy sałatkę na 4 talerze. Na wierzch dajemy zapieczone szparagi i jajko w koszulkach. Na górę dajemy odłożoną uprzednio do małej miseczki sałatkę i posypujemy serem parmezan.


Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
239 kcal 13 g 18 g 9 g 3 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

09.05.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta