×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Kremowe linguini z cukinii


Fot. pixabay.com

Składniki (przepis na 6 osób)

  • około 450 g makaronu linguini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • około 1 kg cukinii pokrojonej w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • około 120g startego na drobnych oczkach sera Cheddar
  • opcjonalnie świeża bazylia do posypania

Przygotowanie

Ugotuj makaron według przepisu załączonego na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go i trzymaj pod przykryciem. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmażaj 30 sekund aż się lekko zarumieni.

Zwiększ ogień pod patelnią, dodaj cukinię, sól i pieprz. Podsmażaj około 3 minuty (lub do czasu aż cukinia będzie lekko miękka), często mieszając. Dodaj ser, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Przenieś wszystko do dużej miski i wymieszaj z makaronem. Można podawać posypane świeżą bazylią.

Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
378 kcal 16 g 15 g 48 g 4 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

Poznaj inne przepisy na dania z cukinii

14.06.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta