Fot. pixabay.com
Składniki (przepis na 6 osób)
- około 450 g makaronu linguini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- około 1 kg cukinii pokrojonej w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- około 120g startego na drobnych oczkach sera Cheddar
- opcjonalnie świeża bazylia do posypania
Przygotowanie
Ugotuj makaron według przepisu załączonego na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go i trzymaj pod przykryciem. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmażaj 30 sekund aż się lekko zarumieni.
Zwiększ ogień pod patelnią, dodaj cukinię, sól i pieprz. Podsmażaj około 3 minuty (lub do czasu aż cukinia będzie lekko miękka), często mieszając. Dodaj ser, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Przenieś wszystko do dużej miski i wymieszaj z makaronem. Można podawać posypane świeżą bazylią.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
378 kcal | 16 g | 15 g | 48 g | 4 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »