Fot. pixabay.com
Składniki (na 4 osoby)
- 4 średniej wielkości cukinie
- 1 średniej wielkości cebula, drobno pokrojona
- 1/4 filiżanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 filiżanki bułki tartej
- 2 łyżki startego sera Parmezan
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pokrojonej świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka masła, roztopionego
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do temperatury 185°C.
- Odetnij wzdłuż od każdej cukinii plaster o grubości około 1 cm. Następnie wydrąż środek, tak aby powstały łódeczki. Pokrój na drobne kawałki wydrążone wnętrze cukinii, dodaj cebulę i orzechy i wymieszaj w misce średniej wielkości.
- Rozgrzej oliwę na patelni średniej wielkości. Dodaj miksturę z cukinii i podgrzewaj około 5 minut aż cebula zmięknie a cała woda z patelni odparuje. Usuń patelnię z ognia, dodaj bułkę tartą, parmezan, pietruszkę, 3 łyżeczki soli, tymianek, oregano i pieprz. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Obsyp wnętrze łódeczek cukinii pozostałą ilością soli i wypełnij je farszem.
- Zapiekaj w piekarniku 20 minut w temperaturze 185°C. Następnie wyjmij cukinie z piekarnika, polej lekko rozpuszczonym masłem i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
181 kcal | 5 g | 12 g | 15 g | 3 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »