Fot. pixabay.com
Składniki (na 6–12 porcji)
- 6 średnich cukinii, przekrojonych na pół
- 1/3 filiżanki oliwy z oliwek, dodawana w częściach
- 1 średnia cebula pokrojona w grube kawałki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 średni kabaczek pokrojony na grube kawałki
- Około 250g sera feta (pokruszonego)
- 2 filiżanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- 1/4 filiżanki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do około 250°C.
- Używając łyżeczki wydrąż środek cukinii, tak by boki miały około 1 cm grubości. Wydrążone wnętrze cukinii pokrój i zachowaj.
- Skrop wnętrze cukinii oliwą z oliwek i piecz w piekarniku około 15 minut obrócone wydrążaną częścią do dołu. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- W międzyczasie rozgrzej na patelni, na średnim ogniu, 1/4 filiżanki oliwy. Dodaj cebulę, sól, pieprz. Podsmażaj około 3-5 minut aż cebula się lekko zrumieni.
- Dodaj resztki cukinii wydrążone ze środka i podsmażaj około 10 minut aż odparuje cała woda.
- Zdejmij gotowy farsz z ognia i poczekaj aż ostygnie. Połącz z serem feta, pomidorami i pietruszką.
- Przełóż cukinie wypełnione farszem do naczynia przystosowanego do zapiekania.
- Zapiekaj w piekarniku około 20 minut aż góra lekko się zrumieni.
- Podawaj zaraz po zapieczeniu.
Wartość odżywcza 1 porcji (połówki cukinii) | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
123 kcal | 7 g | 8 g | 9,5 g | 3 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »