Składniki (9 porcji)
Ciasto
- ok. 435 g mąki, podzielone na części
- 3 i 1/2 łyżeczki drożdży piekarskich suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin
- ok. 300 ml wody
Na wierzch pizzy
- 30 g rodzynek
- 1 łyżeczka oliwy extra-virgin
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- ok. 340 g warzyw zielonych takich jak szpinak, rukola, sałata radicchio, umytych i podzielonych na mniejsze części
- 30 g rozdrobnionego sera gorgonzola
- 20 g świeżo startego sera parmezan
- 2 łyżki orzechów piniowych
- świeżo zmielony pieprz czarny, do smaku
Pzygotowanie
Przygotowanie ciasta: Wymieszaj około 300g maki, drożdże, sól i cukier w dużej misce. Połącz oliwę z wodą na małej patelni i podgrzej do temp. około 45-55°C. Następnie podgrzaną wodę z oliwą przelej do suchych składników (czyli mąki z dodatkami). Wyrabiaj ciasto aż uzyska jednolitą masę, dodawaj partiami pozostałą mąkę. Przełóż wszystko na płaską powierzchnię i wyrabiaj jeszcze 8-10 minut aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Następnie przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw na około 20 minut.
Podgrzej piekarnik do około 220°C. Rodzynki daj do małej miseczki i zalej gorącą wodą. Odstaw je na bok aż będą miękkie.
Podgrzej olej na średniej patelni, dodaj czosnek i podsmażaj go około 30 sekund. Dodaj zielone warzywa i podsmażaj na patelni 3-4 minuty lub do momentu aż staną sie miękkie. Odstaw i pozwól im ostygnąć.
Następnie rozwałkuj ciasto i nadaj mu kształt prostokąta. Przełóż na blaszkę, uformuj krawędzie.
Odcedź rodzynki i rozsyp je na cieście. Przykryj je następnie zielonymi warzywami i posyp serem gorgonzola i parmezanem. Na wierzch rozsyp orzechy piniowe i posyp pieprzem.
Piecz około 15 do 20 minut lub do momentu aż pizza będzie lekko złocista. Podawaj na gorąco lub na zimno.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
228 kcal | 8 g | 6 g | 38 g | 2 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »