×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Pizza z zielonymi warzywami i serem gorgonzola

Fot. sxc.hu/ugurv

Składniki (9 porcji)

Ciasto

  • ok. 435 g mąki, podzielone na części
  • 3 i 1/2 łyżeczki drożdży piekarskich suszonych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin
  • ok. 300 ml wody

Na wierzch pizzy

  • 30 g rodzynek
  • 1 łyżeczka oliwy extra-virgin
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • ok. 340 g warzyw zielonych takich jak szpinak, rukola, sałata radicchio, umytych i podzielonych na mniejsze części
  • 30 g rozdrobnionego sera gorgonzola
  • 20 g świeżo startego sera parmezan
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • świeżo zmielony pieprz czarny, do smaku

Pzygotowanie

Przygotowanie ciasta: Wymieszaj około 300g maki, drożdże, sól i cukier w dużej misce. Połącz oliwę z wodą na małej patelni i podgrzej do temp. około 45-55°C. Następnie podgrzaną wodę z oliwą przelej do suchych składników (czyli mąki z dodatkami). Wyrabiaj ciasto aż uzyska jednolitą masę, dodawaj partiami pozostałą mąkę. Przełóż wszystko na płaską powierzchnię i wyrabiaj jeszcze 8-10 minut aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Następnie przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw na około 20 minut.

Podgrzej piekarnik do około 220°C. Rodzynki daj do małej miseczki i zalej gorącą wodą. Odstaw je na bok aż będą miękkie.

Podgrzej olej na średniej patelni, dodaj czosnek i podsmażaj go około 30 sekund. Dodaj zielone warzywa i podsmażaj na patelni 3-4 minuty lub do momentu aż staną sie miękkie. Odstaw i pozwól im ostygnąć.

Następnie rozwałkuj ciasto i nadaj mu kształt prostokąta. Przełóż na blaszkę, uformuj krawędzie.

Odcedź rodzynki i rozsyp je na cieście. Przykryj je następnie zielonymi warzywami i posyp serem gorgonzola i parmezanem. Na wierzch rozsyp orzechy piniowe i posyp pieprzem.

Piecz około 15 do 20 minut lub do momentu aż pizza będzie lekko złocista. Podawaj na gorąco lub na zimno.


Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
228 kcal 8 g 6 g 38 g 2 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

Wypróbuj także inne przepisy na pizzę

12.07.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta