Fot. pixabay.com
Składniki (6 porcji)
Ciasto
- ok. 435 g mąki, podzielone na części
- 3 i 1/2 łyżeczki drożdży piekarskich suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin
- ok. 300 ml wody
Składniki na wierzch pizzy
- 2 szklanki rozdrobnionych różyczek brokuła
- ok. 100 ml wody
- ok. 4 szklanek posiekanej rukoli
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- ok. 100 ml pesto zielonego
- ok. 100 g sera mozzarella startego na tarce o grubych oczkach
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta: wymieszaj około 300g mąki, drożdże, sól i cukier w dużej misce. Połącz oliwę z wodą na małej patelni i podgrzej do temp. około 45-55 °C. Następnie podgrzaną wodę z oliwą przelej do suchych składników (czyli mąki z dodatkami). Wyrabiaj ciasto aż uzyska jednolitą masę, dodawaj partiami pozostałą mąkę.
Przełóż wszystko na płaską powierzchnię i wyrabiaj jeszcze 8-10 minut aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Następnie przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw na około 20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
Podgotuj brokuły (około 3 minuty) na przykrytej patelni, o średniej wielkości. Następnie dodaj rukolę i cały czas mieszając trzymaj wszystko na ogniu dodatkowe 2 minuty. Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.
Rozwałkuj ciasto i nadaj mu kształt prostokąta. Przełóż na blaszkę, uformuj krawędzie. Pizzę posmaruj z wierzchu zielonym pesto. Następnie na wierz wysyp brokuły wymieszane z rukolą a wszystko posyp serem mozarella. Piecz w temperaturze 220°C około 10 minut lub do momentu aż pizza będzie chrupiąca i roztopi się ser.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
323 kcal | 15 g | 13 g | 33 g | 3 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »