Fot. pixabay.com
Składniki (6 porcji)
Ciasto
- ok. 435 g mąki, podzielone na części
- 3 i 1/2 łyżeczki drożdży piekarskich suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin
- ok. 300 ml wody
Na wierzch pizzy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 małe bulwy kopru włoskiego, drobno posiekane
- 2 małe cebule drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Pozostałe składniki
- pulpa pomidorowa (do posmarowania ciasta)
- ok. 100 g startego sera mozarella
- 1/4 szklanki posiekanych czarnych oliwek
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta: wymieszaj około 300g maki, drożdże, sól i cukier w dużej misce. Połącz oliwę z wodą na małej patelni i podgrzej do temperatury około 45-55°C. Następnie podgrzaną wodę z oliwą przelej do suchych składników (czyli mąki z dodatkami). Wyrabiaj ciasto aż uzyska jednolitą masę, dodawaj partiami pozostałą mąkę. Przełóż wszystko na płaską powierzchnię i wyrabiaj jeszcze 8-10 minut aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Następnie przykryj ciasto czystą ściereczka i pozostaw na około 20 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
Posiekanego fenkuła podsmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Następnie dodaj cebulę, sól, oregano, tymianek i pieprz. Wszystko podsmażaj około 20 minut do zrumienienia się, często mieszając.
Następnie rozwałkuj ciasto i nadaj mu kształt prostokąta. Przełóż na blaszkę, uformuj krawędzie. Posmaruj ciasto pulpą pomidorową. Na wierzch wyłóż mieszaninę kopru włoskiego, posyp serem i oliwkami. Piecz w temperaturze około 220°C, przez 18 minut lub do zrumienienia się pizzy.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
296 kcal | 12 g | 8 g | 46 g | 5 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »