×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Pizza z karmelizowanym koprem włoskim (fenkuł), cebulą i oliwkami


Fot. pixabay.com

Składniki (6 porcji)

Ciasto

  • ok. 435 g mąki, podzielone na części
  • 3 i 1/2 łyżeczki drożdży piekarskich suszonych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin
  • ok. 300 ml wody

Na wierzch pizzy

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 małe bulwy kopru włoskiego, drobno posiekane
  • 2 małe cebule drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Pozostałe składniki

  • pulpa pomidorowa (do posmarowania ciasta)
  • ok. 100 g startego sera mozarella
  • 1/4 szklanki posiekanych czarnych oliwek

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta: wymieszaj około 300g maki, drożdże, sól i cukier w dużej misce. Połącz oliwę z wodą na małej patelni i podgrzej do temperatury około 45-55°C. Następnie podgrzaną wodę z oliwą przelej do suchych składników (czyli mąki z dodatkami). Wyrabiaj ciasto aż uzyska jednolitą masę, dodawaj partiami pozostałą mąkę. Przełóż wszystko na płaską powierzchnię i wyrabiaj jeszcze 8-10 minut aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Następnie przykryj ciasto czystą ściereczka i pozostaw na około 20 minut.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C.

Posiekanego fenkuła podsmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Następnie dodaj cebulę, sól, oregano, tymianek i pieprz. Wszystko podsmażaj około 20 minut do zrumienienia się, często mieszając.

Następnie rozwałkuj ciasto i nadaj mu kształt prostokąta. Przełóż na blaszkę, uformuj krawędzie. Posmaruj ciasto pulpą pomidorową. Na wierzch wyłóż mieszaninę kopru włoskiego, posyp serem i oliwkami. Piecz w temperaturze około 220°C, przez 18 minut lub do zrumienienia się pizzy.


Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
296 kcal 12 g 8 g 46 g 5 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

Wypróbuj także inne przepisy na pizzę

12.07.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta