Fot. pixabay.com
Składniki
- 2 jajka
- 1/2 średniej cebuli
- 4 pomidory winogronowe
- płaska łyżeczka masła
- przyprawy: sól prowansalska, pieprz
- pieczywo: 1/2 bułki lub 3 cienkie kromki bagietki
Przygotowanie
Umytą cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię i dolać odrobinę wody.
Dusić aż cebula delikatnie zmięknie, a następnie dodać łyżeczkę masła.
Przyprawić solą prowansalską i pieprzem. Dodać jajka, doprawić do smaku.
Pokroić pomidorki na ćwiartki i dodać do gotowej jajecznicy. Można udekorować szczypiorkiem.
Zjeść z połową bułki lub z 3 kromeczkami bagietki. Gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
319 kcal | 20 g | 17 g | 27 g | 5 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »
Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie
- Bułka ze szpinakiem i cielęciną
- Grahamka z serkiem wiejskim
- Musli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami
- Płatki owsiane z jabłkiem i bakaliami
- Orkiszowe racuszki z maślanką i owocami
- Omlet z szynką
- Szparagi pod pierzynką
- Kasza jaglana z orzechami i jabłkiem (przepis bezglutenowy)
- Muesli wg Sandry Cabot (przepis bezglutenowy)
- Pasta z serka tofu (przepis bezglutenowy)
- Pasta z czerwonej soczewicy (przepis bezglutenowy)
- Masło Greków (przepis bezglutenowy)
- Ricotta z rzodkiewką i szczypiorkiem