×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Musli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami

mgr Paulina Jamrozik
Specjalista ds. żywienia


Fot. pixabay.com

Składniki

  • 1 kiwi
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 banana
  • 200 g jogurtu naturalnego o zawartości 2% tłuszczu (1 szklanka)
  • 1/4 szklanki musli

Przygotowanie

Umyte owoce pokroić i wrzucić do półmiska, dodać jogurt naturalny. Owoce i jogurt zasypać musli. Gotowe!

Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
420 kcal 13 g 6,5 g 86 g 9 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

Warto wiedzieć

Jogurt naturalny powinien znaleźć miejsce w naszym codziennym jadłospisie, gdyż jest doskonałym źródłem wapnia. 150g jogurtu naturalnego (czyli mały kubek) o zawartości tłuszczu 2% dostarcza 255 mg tego składnika.

Wapń jest składnikiem niezbędnym do budowy zębów i kości, dlatego też jogurty naturalne są szczególnie zalecane w profilaktyce osteoporozy, zwłaszcza u osób, które nie tolerują mleka. Ponadto, z uwagi na ich niską kaloryczność, są doskonałe dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie

14.06.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta