Fot. pixabay.com
Składniki
- 1/2 piersi kurczaka lub indyka
- 10 liści sałaty zielonej
- 10 liści świeżego szpinaku
- 10 pomidorów winogronowych (ok. 200g)
- 200 g jogurtu naturalnego o zawartości 2% tłuszczu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku (ok. 15g)
- 1 garść makaronu pełnoziarnistego, np. kokardki (ok. 50–70g)
- przyprawy: curry, przyprawa do kurczaka, czosnek, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie
Pierś kurczaka lub indyka pokroić w kostkę i zamarynować w oliwie z oliwek (1 łyżka) oraz w przyprawach: czosnku, curry, przyprawie do kurczaka, pieprzu i sproszkowanej słodkiej papryce. 1 garść makaronu kokardki ugotować al dente (na półtwardo) w osolonej wodzie.
W trakcie gotowania makaronu włożyć mięso kurczaka lub indyka na patelnię grillową lub zwykłą, dodając odrobinę oliwy z oliwek. Na talerzu podrzeć liście sałaty i szpinaku. Pomidory winogronowe pokroić na połówki. Po usmażeniu kurczaka wyłączyć ogień i wlać jogurt naturalny 2%. Przyprawić do smaku: czosnkiem, curry, pieprzem i przyprawą do kurczaka oraz cukrem. Gotowy makaron i sos z kurczakiem nałożyć na talerz z przygotowanymi warzywami. Gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
465 kcal | 37 g | 18,5 g | 42,5 g | 5 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »