Fot. pixabay.com
Składniki
- 1 filet z dorsza (ok. 100g)
- 1 łyżeczka masła
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka ketchupu
- świeża natka pietruszki
- 2 ziemniaki w mundurkach
sałatka:
- 10 liści sałaty zielonej
- 100 g serka wiejskiego
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawy: cukier, pieprz, koper włoski
Przygotowanie
Umyty filet z dorsza położyć na folii aluminiowej, posolić, posypać pieprzem, dodać łyżeczkę masła. Położyć na filecie pokrojoną w plastry cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać łyżeczkę keczupu. Wstawić do nagrzanego do 150—200°C piekarnika na 10—15 minut. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i z zieloną sałatą.
Sałata: podrzeć liście zielonej sałaty do półmiska, na sałatę wyłożyć chudy serek wiejski, dodać do smaku posiekany koper włoski, sok z 1 cytryny, cukier i sól. Gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
385 kcal | 36 g | 10 g | 43 g | 6 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »