×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zupa pomidorowa z kurczakiem

mgr Paulina Jamrozik
Specjalista ds. żywienia


Fot. iStock.com

Składniki

  • 1/2 piersi kurczaka
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 gruby plaster selera
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub obrane pomidory z puszki
  • 1/2 szklanki śmietanki o zawartości 12% tłuszczu
  • 1 garść makaronu pełnoziarnistego świderki
  • przyprawy: pieprz, sól, cukier, świeża natka pietruszki

Przygotowanie

Umytą pierś kurczaka zalać bulionem i zagotować. Dodać do gotującego się bulionu całe warzywa i ugotować je na półtwardo.

Po upływie około 10 minut gotowania dodać garść makaronu pełnoziarnistego świderki oraz koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki. Wyjąć kurczaka i warzywa, pokroić i wrzucić do zupy. Zupę zabielić śmietanką. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe!

Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
445 kcal 35 g 18 g 54 g 11 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

19.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta