Fot. iStock.com
Składniki
- 1/2 piersi kurczaka
- 3 szklanki bulionu
- 2 marchewki
- 1 gruby plaster selera
- 1/2 korzenia pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub obrane pomidory z puszki
- 1/2 szklanki śmietanki o zawartości 12% tłuszczu
- 1 garść makaronu pełnoziarnistego świderki
- przyprawy: pieprz, sól, cukier, świeża natka pietruszki
Przygotowanie
Umytą pierś kurczaka zalać bulionem i zagotować. Dodać do gotującego się bulionu całe warzywa i ugotować je na półtwardo.
Po upływie około 10 minut gotowania dodać garść makaronu pełnoziarnistego świderki oraz koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki. Wyjąć kurczaka i warzywa, pokroić i wrzucić do zupy. Zupę zabielić śmietanką. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
445 kcal | 35 g | 18 g | 54 g | 11 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »