Obiady

Udostępnij: Share
Obiady
Fot. 123RF Stock Photos

Obiad to kolejny ważny posiłek w ciągu dnia. Jest nam potrzebny, aby na nowo dostarczyć glukozę do pracy naszego mózgu.

Pamiętaj, aby znalazły się w nim wszystkie składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze. Z węglowodanów wybierz najlepiej te, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym: kaszę gryczaną, jęczmienną, pęczak, ryż brązowy, ryż Basmati, makaron razowy. Jako dodatek do produktów węglowodanowych chude mięso najlepiej kurczak, indyk, cielęcina, wołowina.

Dwa razy w tygodniu staraj się zjeść porcję ryby.

Zwróć uwagę na obróbkę kulinarną mięsa i ryb. Najlepiej gotować, dusić, piec w folii i grillować. Koniecznie zjedz dużą porcję gotowanych warzyw lub surówki. Do sałatki zamiast śmietany lub majonezu dodaj oliwę z oliwek lub inne oleje roślinne.

Zdrowy przepis na obiad

Udostępnij: Share

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • Zielona herbata może ograniczać przyswajanie skrobi - ustalili Polacy
    Świadczą o tym wyniki badania polskich naukowców, przedstawione w „Nature Scientific Reports”. Czy nowe badania oznaczają, że jest ona korzystna dla osób walczących z nadwagą?
  • Nowy smak - smak czystego tłuszczu
    Do tej pory smak żywności można było sklasyfikować jako słodki, kwaśny, słony, gorzki i umami, ale z nowego badania wynika, że wśród wymienionych brakuje jeszcze jednego podstawowego smaku, nazwanego oleogustus.
  • „Zdrowa żywność” powoduje choroby?
    Australijski reżyser postanowił przeprowadzić eksperyment. Przez 60 dni jadł wyłącznie produkty żywnościowe uważane przez większość Amerykanów za zdrową żywność.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Czy warto stosować diety oczyszczające?
    Jak współczesna medycyna odnosi się do tego rodzaju diet? Czy są podstawy medyczne wskazujące efektywność diet oczyszczających?
  • Płatki owsiane a fityniany
    Z jednej strony płatki owsiane są uważane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Z drugiej strony istnieje wiele badań straszących bardzo negatywnymi konsekwencjami spożycia płatków ze względu na zawarty w nich kwas fitynowy (blokada absorpcji żelaza, magnezu, cynku, wapnia). Jeść płatki, czy nie jeść?

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Zadaj pytanie ekspertowi: