Obiady

Udostępnij:

Obiad to kolejny ważny posiłek w ciągu dnia. Jest nam potrzebny, aby na nowo dostarczyć glukozę do pracy naszego mózgu.

Pamiętaj, aby znalazły się w nim wszystkie składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze. Z węglowodanów wybierz najlepiej te, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym: kaszę gryczaną, jęczmienną, pęczak, ryż brązowy, ryż Basmati, makaron razowy. Jako dodatek do produktów węglowodanowych chude mięso najlepiej kurczak, indyk, cielęcina, wołowina.

Dwa razy w tygodniu staraj się zjeść porcję ryby.

Zwróć uwagę na obróbkę kulinarną mięsa i ryb. Najlepiej gotować, dusić, piec w folii i grillować. Koniecznie zjedz dużą porcję gotowanych warzyw lub surówki. Do sałatki zamiast śmietany lub majonezu dodaj oliwę z oliwek lub inne oleje roślinne.

Zdrowy przepis na obiad

Udostępnij:
Dodając komentarz akceptujesz regulamin

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • Zdrowy sposób palenia kawy
    Prof. Dan Perlman z Brandeis University w Stanach Zjednoczonych opracował metodę uzyskiwania „mąki” z lekko prażonych ziaren kawy. Może być ona następnie wykorzystana jako składnik żywności, ale także jako suplement diety.
  • Święta bez dodatkowych kilogramów
    Istnieje tradycja, że podczas Wigilii powinno się spróbować 12 potraw. Najlepiej, jeśli zjesz niewielką porcję każdej z nich.
  • Jeść jajka, czy nie jeść...
    Stanowiska towarzystw naukowych nie pomagają w odpowiedzi na to pytanie, a co mówi EBM.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Zadaj pytanie ekspertowi:

Lekarze komentują

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies