31 marca 2015 roku
poczta
zaloguj się
 
Dieta.mp.pl
medycyna praktyczna dla pacjentów

Obiady

Poleć:
Udostępnij:
Obiady
Fot. 123RF Stock Photos

Obiad to kolejny ważny posiłek w ciągu dnia. Jest nam potrzebny, aby na nowo dostarczyć glukozę do pracy naszego mózgu.

Pamiętaj, aby znalazły się w nim wszystkie składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze. Z węglowodanów wybierz najlepiej te, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym: kaszę gryczaną, jęczmienną, pęczak, ryż brązowy, ryż Basmati, makaron razowy. Jako dodatek do produktów węglowodanowych chude mięso najlepiej kurczak, indyk, cielęcina, wołowina.

Dwa razy w tygodniu staraj się zjeść porcję ryby.

Zwróć uwagę na obróbkę kulinarną mięsa i ryb. Najlepiej gotować, dusić, piec w folii i grillować. Koniecznie zjedz dużą porcję gotowanych warzyw lub surówki. Do sałatki zamiast śmietany lub majonezu dodaj oliwę z oliwek lub inne oleje roślinne.

Zdrowy przepis na obiad

Poleć:
Udostępnij:

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • Amerykańska prokuratura walczy z ziołowymi suplementami diety
    Największe sieci handlowe w Stanach Zjednoczonych znalazły się na celowniku prokuratury z powodu fałszowania informacji o zawartości ziołowych suplementów diety.
  • Niepokojąco spada spożycie warzyw i owoców w Polsce
    W ostatnich latach przestało rosnąć i zaczyna spadać w Polsce spożycie warzyw i owoców, od których w znacznym stopniu zależy nasze zdrowie – alarmowali w piątek specjaliści podczas konferencji w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.
  • Genetyczna mapa otyłości
    Dzięki przeprowadzonym na wielką skalę badaniom udało się odkryć ponad 90 nowych regionów genomu (loci) związanych z otyłością – informuje „Nature”.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Lekarze komentują