Składniki
- 4–5 łyżek płatków owsianych górskich (ok. 50g)
- małe jabłko pokrojone w kostkę
- około 3/4 szklanki mleka 0,5% tłuszczu (w czasie gotowania płatki powinny być przykryte przez mleko)
- miód (łyżeczka)
- cynamon
- rodzynki (pół garści) i orzechy np. włoskie (ok. 5g, czyli 1 duży orzech)
Przygotowanie
Pokrojone jabłka razem z płatkami zalewamy mlekiem i pozostawiamy na ok. 5 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy dość sporo cynamonu, miód, bakalie i gotujemy całość przez kolejne 5 minut. Płatki powinny być miękkie (czasami jest potrzebna większa ilość mleka), ale nie rozgotowane.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
420 kcal | 14 g | 8 g | 78 g | 6 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »
Warto wiedzieć
Płatki owsiane:- zawierają w swoim składzie bardzo cenny składnik tzw. ß-glukan (roślinny polisacharyd), który ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji miażdżycorodnej; dodatkowo obniża poziom glukozy we krwi, przez co zabezpiecza przed rozwojem cukrzycy typu 2
- mają zdolność pęcznienia w żołądku, przez co dają większe uczucie sytości
- pobudzają perystaltykę jelit, a co za tym idzie - chronią przed uchyłkowatością jelit oraz zaparciami.
- są szczególnie dobrym źródłem białka roślinnego, fitosteroli i błonnika pokarmowego - fitosterole roślinne zawarte w migdałach podczas pasażu jelitowego blokują wchłanianie cholesterolu pokarmowego przez co poprawiają profil lipidowy krwi
- migdały są także cennym źródłem składników kardioprotekcyjnych:
- na pierwszym miejscu należy wspomnieć o α-tokoferolu, silnym przeciwutleniaczu - jego działanie to wyłapywanie wolnych rodników, które uważa się za produkty prowadzące do degradacji DNA i przedwczesnego starzenia
- dodatkowo α-tokoferol wzmacnia ściany naczyń krwionośnych - migdały zawierają potas i magnez, które wzmacniają nasze serce.
Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie
- Wiosenna jajecznica
- Bułka ze szpinakiem i cielęciną
- Grahamka z serkiem wiejskim
- Musli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami
- Orkiszowe racuszki z maślanką i owocami
- Omlet z szynką
- Szparagi pod pierzynką
- Kasza jaglana z orzechami i jabłkiem (przepis bezglutenowy)
- Muesli wg Sandry Cabot (przepis bezglutenowy)
- Pasta z serka tofu (przepis bezglutenowy)
- Pasta z czerwonej soczewicy (przepis bezglutenowy)
- Masło Greków (przepis bezglutenowy)
- Ricotta z rzodkiewką i szczypiorkiem