Składniki (1 duża porcja)
- 200g świeżych pomidorów (np. koktajlowych)
- ząbek czosnku
- pęczek bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- 140g (2 szklanki) makaronu penne (najlepiej razowego)
- ser mozzarella (ok. 100g) albo feta, bundz
Przygotowanie
Za przygotowanie sosu najlepiej jest zabrać się co najmniej godzinę przed planowanym posiłkiem (można przygotować go wieczorem i zostawić na całą noc w lodówce). Dzięki temu wszystkie składniki dobrze się przegryzą, sos nabierze soczystego koloru i nieziemskiego aromatu.
Do słoika wkładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (w przypadku dużych pomidorów najlepiej jest je wcześniej sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę), dodajemy wyciśnięty czosnek,szczyptę soli, bazylię i całość zalewamy oliwą. Słoik wkładamy do lodówki na co najmniej parę godzin. Makaron gotujemy al dente dodajemy do niego zawartość słoika i pokrojoną mozzarellę.
Smacznego!
Makaron smakuje rewelacyjnie na zimno - wspaniale sprawdza się jako lunch do pracy, szczególnie latem. Do przygotowanego wieczorem sosu dodajemy ugotowany rano makaron i danie gotowe.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
570 kcal | 20 g | 38 g | 41 g | 4 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »