Fot. pixabay.com
Składniki na 4 porcje
- 20 dag włoszczyzny
- 1 szklanka żurku kiszonego
- 1 dag grzybów suszonych
- 1 łyżka wegety
- 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- 4 jajka
Przygotowanie
Grzyby namoczyć, ugotować w 250 ml wody. Z jarzyn ugotować wywar (500 ml wody), połączyć z wywarem grzybowym, wlać żurek kiszony, doprawić. Zagotować. Zabielić jogurtem. Jaja ugotować na twardo, po ugotowaniu pokroić na ćwiartki i dodać do zupy.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
140 kcal | 9 g | 6 g | 12,5 g | 0,5 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »