×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Żurek


Fot. pixabay.com

Składniki na 4 porcje

  • 20 dag włoszczyzny
  • 1 szklanka żurku kiszonego
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 1 łyżka wegety
  • 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
  • 4 jajka

Przygotowanie

Grzyby namoczyć, ugotować w 250 ml wody. Z jarzyn ugotować wywar (500 ml wody), połączyć z wywarem grzybowym, wlać żurek kiszony, doprawić. Zagotować. Zabielić jogurtem. Jaja ugotować na twardo, po ugotowaniu pokroić na ćwiartki i dodać do zupy.

Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
140 kcal 9 g 6 g 12,5 g 0,5 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

04.04.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta