Fot. pixabay.com
Składniki (3 porcje)
- 225 g makaronu kokardki
- 1/4 filiżanki orzechów piniowych, około 30g
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, około 80g
- około 30g rodzynek
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka 180g
- 120g sera feta pokrojonego w drobną kostkę
- 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty
- 2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie
- Ugotuj makaron. Odcedzając, zachowaj 1/2 filiżanki (około 75 ml) wody z gotowanego makaronu.
- Na niewielkiej patelni upraż orzechy piniowe.
- Rozgrzej dużą patelnię, wlej oliwę i rozprowadź ją na całej powierzchni patelni. Wrzuć cebulę, rodzynki, czosnek i smaż ok. 8 minut aż cebula się lekko zrumieni (od czasu do czasu mieszając).
- Następnie dodaj pokrojoną czerwoną paprykę i wymieszaj.
- Gdy wszystko będzie gotowe dodaj makaron i 1/2 filiżanki zachowanej wody z makaronu, gotuj ok 1 min cały czas mieszając.
- Posyp uprażonymi orzechami.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
329 kcal | 12,6 g | 18,6 g | 33 g | 3,5 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »