×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zupa szpinakowo-pomidorowa


Fot. pixabay.com

Składniki

  • łyżka oliwy z oliwek
  • ćwiartka cebuli
  • 300 ml wywaru z warzyw
  • 75 ml przecieru pomidorowego
  • 125 g świeżych liści szpinaku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć pokrojoną cebulę i smaż aż zmięknie (ok. 3 minuty). Następnie dodaj przecier pomidorowy, szpinak i całość zalej wywarem z warzyw. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty, a następnie miksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zupę można doprawić ząbkiem czosnku lub natką pietruszki, a w sezonie przecier pomidorowy zastąpić świeżymi, dojrzałymi pomidorami.
Smacznego!


Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
230 kcal 9 g 16 g 20 g 6 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

12.01.2016
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta