×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Ryż z zielonym sosem (przepis bezglutenowy)

mgr Bożena Kropka, dietetyk


Fot. pixabay.com

Składniki na 3-4 porcje

  • 1 filiżanka długoziarnistego ryżu
  • 2 filiżanki wywaru warzywnego
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
  • 1/2 filiżanki ugotowanego dzikiego ryżu
  • 1/2 filiżanki cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 filiżanka selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 filiżanka pieczarek, pokrojonych
  • 2 łyżeczki liści tymianku, posiekanych
  • 1 filiżanka liści szpinaku, podartych na małe kawałki
  • 1/2 filiżanki mleka sojowego
  • sól morska

Przygotowanie

Ryż długoziarnisty ugotować w wywarze i odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać kolejno: cebulę, oba rodzaje ryżu, seler naciowy, pieczarki, tymianek i dusić, aż cebula się zeszkli. W mikserze rozdrobnić szpinak z mlekiem sojowym i solą na gładką masę. Uprażony ryż polać zieloną masą i podawać z surówką lub sałatką według własnego wyboru.

29.05.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta