×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Cukinia nadziewana z nutką cebuli i bazylii


Fot. pixabay.com

Składniki (na 2–4 osoby)

  • 2 średnie cukinie
  • 1/3 filiżanki drobno pokrojonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 filiżanki mleka
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/3 filiżanki startego sera Parmezan

Przygotowanie

  1. Przetnij cukinie na pół. Następnie gotuj 3-4 minuty w gorącej wodzie.
  2. Wydrąż środek każdej cukinii, tak aby pozostała łódka o grubości ścian około 1 cm. Wydrążony środek pokrój na małe kawałki i odstaw na bok.
  3. Na średniej patelni, na oliwie podsmaż cebulę aż lekko się zrumieni. Dodaj pokrojony środek cukinii, podsmażaj dodatkowo 1 minutę.
  4. Dodaj mąkę, bazylię, pieprz oraz mleko. Podgrzewaj wszystko do momentu aż zacznie się gotować.
  5. Pozostaw na ogniu jeszcze minutę, cały czas mieszając.
  6. Powoli dodaj roztrzepane jajko i ser parmezan. Pozostaw na ogniu aż jajko się zetnie. Następnie taką mieszaninę dawaj do łódeczek wydrążonych w cukinii.
  7. Piecz bez przykrycia w piekarniku w temperaturze 180°C przez 25-35 minut (lub do momentu aż góra będzie lekko przypieczona).

Wartość odżywcza 1 porcji (połówki cukinii)
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
131 kcal 7 g 8 g 8 g 1 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

Poznaj inne przepisy na dania z cukinii

14.06.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta