Fot. pixabay.com
Składniki (na 2–4 osoby)
- 2 średnie cukinie
- 1/3 filiżanki drobno pokrojonej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki mąki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 filiżanki mleka
- 1 roztrzepane jajko
- 1/3 filiżanki startego sera Parmezan
Przygotowanie
- Przetnij cukinie na pół. Następnie gotuj 3-4 minuty w gorącej wodzie.
- Wydrąż środek każdej cukinii, tak aby pozostała łódka o grubości ścian około 1 cm. Wydrążony środek pokrój na małe kawałki i odstaw na bok.
- Na średniej patelni, na oliwie podsmaż cebulę aż lekko się zrumieni. Dodaj pokrojony środek cukinii, podsmażaj dodatkowo 1 minutę.
- Dodaj mąkę, bazylię, pieprz oraz mleko. Podgrzewaj wszystko do momentu aż zacznie się gotować.
- Pozostaw na ogniu jeszcze minutę, cały czas mieszając.
- Powoli dodaj roztrzepane jajko i ser parmezan. Pozostaw na ogniu aż jajko się zetnie. Następnie taką mieszaninę dawaj do łódeczek wydrążonych w cukinii.
- Piecz bez przykrycia w piekarniku w temperaturze 180°C przez 25-35 minut (lub do momentu aż góra będzie lekko przypieczona).
Wartość odżywcza 1 porcji (połówki cukinii) | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
131 kcal | 7 g | 8 g | 8 g | 1 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »