×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Pizza z pomidorami


Fot. pixabay.com

Składniki (6 porcji)

Ciasto

  • ok. 435 g mąki, podzielone na części
  • 3 i 1/2 łyżeczki drożdży piekarskich suszonych
  • 2 łyżeczki sol
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin
  • ok. 300 ml wody

Składniki na wierzch pizzy

  • 4 łyżki pasty z czarnych oliwek (do kupienia lub przygotowania we własnym zakresie: 1 słoik czarnych oliwek, około 50 ml oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka octu balsamicznego, sól.
    Przygotowanie: oliwki pozbawione pestek należy zmielić blenderem na jednolitą masę. Następnie dodaje się, sól, oliwę, roztarty ząbek czosnku i ocet. Wszystko należy dokładnie wymieszać i najlepiej odstawić na 24 godziny do lodówki. Na wierzch słoika, w którym znajduje się pasta, należy wlać odrobinę oliwy)
  • ok. 90 dkg pomidorów pokrojonych w kostkę i obranych ze skórki (4-6 pomidorów)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ok. 120 g sera mozarella startego na tarce o grubych oczkach (aby ser łatwiej się ucierał, można go wcześniej włożyć na 20 minut do zamrażalnika)
  • 1/4 szklanki posiekanych liści świeżej bazyli

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta: wymieszaj około 300 g maki, drożdże, sól i cukier w dużej misce. Połącz oliwę z wodą na małej patelni i podgrzej do temp. około 45-55°C. Następnie podgrzaną wodę z oliwą przelej do suchych składników (czyli mąki z dodatkami). Wyrabiaj ciasto aż uzyska jednolitą masę, dodawaj partiami pozostałą mąkę. Przełóż wszystko na płaską powierzchnię i wyrabiaj jeszcze 8-10 minut aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Następnie przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw na około 20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C.

Pokrojone w kostkę pomidory przełóż na patelnię i podgrzewaj tak długo, aż staną się gęstą masą (do momentu aż odparuje z nich nadmiar wody).

Następnie rozwałkuj ciasto i nadaj mu kształt prostokąta. Przełóż na blaszkę, uformuj krawędzie.

Spód pizzy posmaruj pastą z czarnych oliwek, następnie rozsmaruj pomidory a wierzch posyp startym serem mozarella i posiekaną bazylią.

Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 220°C lub do momentu aż ciasto się zrumieni a ser rozpuści.


Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
328 kcal 18 g 15 g 35 g 3 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

Wypróbuj także inne przepisy na pizzę

12.07.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta