×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Kalifornijska sałatka z kurczakiem, awokado i grejpfrutem

californiaavocado.com


Fot. pixabay.com

Składniki (4 porcje)

  • 2 czerwone grejpfruty
  • 2 łyżki soku grejpfrutowego
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 filiżanki ugotowanego i pokrojonego w kostkę mięsa z piersi kurczaka
  • 3 owoce awokado
  • świeży sok z cytryny

Przygotowanie

  • Obierz jednego grejpfruta, przepołów. Ostrym nożem rozdziel na cząstki, oddziel od skórki.
  • Z drugiego grejpfruta wyciśnij sok i zmieszaj z octem winnym, oliwą z oliwej, miodem, solą i pieprzem.
  • Umieść cząstki grejpfruta w dressingu i pozostaw na 5 minut.
  • Jedno awokado pokrój w kostkę. Pozostałe dwa przekrój na pół, wyjmij pestkę. Delikatnie oddziel łyżką od skórki. Następnie skrop sokiem z cytryny.
  • Wymieszaj kurczaka z pokrojonym i zamarynowanym grejpfrutem oraz pokrojonym w kostkę awokado.
  • Połóż połówki awokado na talerzu i przykryj sałatką.

10.01.2013
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta