Do głównych grup produktów dostarczających tiaminę w codziennej diecie zalicza się: mięso i jego przetwory, produkty zbożowe oraz warzywa.
Fot. pixabay.com
Biologicznie aktywną formą tiaminy (witaminy B1) jest dwufosforan tiaminy (karboksylaza), który jako składnik tkankowych układów enzymatycznych uczestniczy w:
- reakcjach metabolicznych
- procesach enzymatycznych
- w przemianach tłuszczu
- jest koenzymem enzymów biorących udział w przemianie węglowodanów
- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego
- współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- wspomaga proces wzrostu organizmu.
Niedobory witaminy B1 mogą powodować zmiany czynnościowe i morfologiczne układu nerwowego. Przy długotrwałym niedoborze tiaminy w organizmie może się rozwinąć choroba beri-beri. Wyczerpanie i brak apetytu, a także zmiany w układach nerwowym i sercowo-naczyniowym świadczą o wczesnych objawach niedoboru tej witaminy.
Nie zaobserwowano objawów związanych z nadmiernym spożyciem witaminy B1, jednakże długotrwałe spożycie zbyt dużych dawek może powodować np. zawroty głowy, drżenie mięśni, arytmię serca czy reakcje alergiczne.
Zapotrzebowanie na tiaminę jest proporcjonalne do zapotrzebowania energetycznego, a konkretnie do ilości spożywanych węglowodanów. Wzrasta ono również u ludzi palących papierosy, nadużywających alkoholu, pijących w dużych ilościach kawę i herbatę, będących po zabiegach chirurgicznych oraz znajdujących się w sytuacjach stresowych.
Tiamina występuje w znacznych ilościach w produktach zbożowych i suchych nasionach roślin strączkowych. Znaczące ilości tej witaminy znajdują się w chudym mięsie wieprzowym (0,989 mg w 100 g schabu, 0,721 mg w 100 g szynki surowej).
Do głównych grup produktów dostarczających tiaminę w codziennej diecie zalicza się: mięso i jego przetwory, produkty zbożowe oraz warzywa.
Zawartość witaminy B1 w 100 g wybranych produktów spożywczych | |
---|---|
wieprzowina | 0,402–0,989 mg |
wołowina | 0,064–117 mg |
mięso kurczaka | 0,080–0,090 mg |
mięso indycze | 0,036–0,078 mg |
kasza manna | 0,113 mg |
pieczywo żytnie | 0,092–0,192 mg |
pieczywo pszenne | 0,077–0,254 mg |
kalafior | 0,110 mg |
papryka czerwona | 0,040 mg |
por | 0,112 mg |
banan | 0,040 mg |
mandarynki | 0,105 mg |
śliwki | 0,059 mg |
orzechy arachidowe | 0,660 mg |
orzechy pistacjowe | 0,820 mg |