Biotyna (witamina H, witamina B8) jest niezbędną witaminą dla człowieka.
Fot. pixabay.com
W organizmie m.in.:
- jest koenzymem swoistych karboksylaz, enzymów katalizujących reakcje karboksylacji i przenoszenia grup karboksylowych na odpowiednie receptory
- uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych
- współuczestniczy w przemianach aminokwasów i cukrów
- współdziała z witaminą K w syntezie protrombiny, czynnika odpowiedzialnego za krzepnięcie krwi
- wpływa na układ immunologiczny.
Niedobory biotyny mogą prowadzić do:
- łuszczycowych zmian skórnych na dłoniach, nogach i ramionach
- zaburzeń w metabolizmie tłuszczu powodujących zwiększenie stężenia cholesterolu w surowicy oraz bilirubiny.
Nie zaobserwowano szkodliwego działania nadmiaru biotyny na organizm człowieka.
Biotyna powszechnie występuje w produktach spożywczych, dlatego istnieje małe prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu objawów jej niedoboru (abiotynozy). Ponadto część zapotrzebowania na tę witaminę pokrywa jej synteza przez drobnoustroje przewodu pokarmowego.
Biotyna w produktach spożywczych występuje w stanie wolnym oraz w formie związanej z białkiem. W postaci wolnej znajduje się w mleku i przetworach mlecznych oraz w warzywach, a w formie związanej – w mięsie i przetworach mięsnych. Należy pamiętać, że w jajach surowych znajduje się awidyna, która wiąże biotynę, czyniąc ją nieprzyswajalną. Gotowanie jaj denaturuje awidynę i pozbawia ją właściwości wiązania biotyny.
Zawartość biotyny w 100g wybranych produktów spożywczych | |
---|---|
wątroba | 100–200 µg |
soja, nasiona | 65 µg |
orzechy | około 30 µg |
mięso wieprzowe i drobiowe | 5–10 µg |
owoce i warzywa | 3 µg |
mleko | 2 µg |
kalafior | 1,5 µg |