×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Chlor

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Jon chlorkowy (Cl) jest głównym anionem płynów pozakomórkowych, znajduje się także w skórze, tkance podskórnej i kościach. Jako składnik kwasu solnego występuje w soku żołądkowym.


Fot. pixabay.com

Łącznie z jonami sodowym i potasowym bierze udział w zapewnieniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej oraz równowagi kwasowo-zasadowej.

Metabolizm jonów chlorkowych w organizmie jest ściśle związany z metabolizmem sodu. W przypadku prawidłowego odżywiania nie obserwuje się niedoborów chloru w organizmie.

Podobnie jak w przypadku sodu, głównym źródłem chloru w diecie jest sól kuchenna. Pewne ilości chlorków mogą pochodzić z wody pitnej i wód mineralnych.

Aktualne normy dla chloru dla ludności Polski (Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., 2008) zostały ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI); wynoszą one dla osób dorosłych w wieku 19–50 lat 2300 mg/osobę/d, i zmniejszają się wraz z wiekiem. Pomiędzy 51. a 65. rokiem życia wynoszą 2150 mg/osobę/d, w wieku 66–75 lat – 2000 mg/osobę/d, a po 75. roku życia 1850 mg/osobę/d.]

07.09.2012
Zobacz także
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta